Strijd tegen Rusland

Zelenski: 'We lijden pijnlijke verliezen in Oost-Oekraïne'

14 juni 2022 23:09 Aangepast: 15 juni 2022 07:46
Een verwoeste straat in Charkov. Beeld © CTK Czech News Agency

Oekraïense troepen hebben het moeilijk in het oosten van het land. President Volodimir Zelenski heeft bekendgemaakt dat het leger zowel in de stad Sjevjerodonetsk als in de regio Charkov 'pijnlijke verliezen lijdt' in de strijd tegen Rusland.

President Zelenski herhaalde in zijn gebruikelijke toespraak aan het eind van de dag, dat Oekraïne zit te springen om moderne raketafweer. Hij voegde eraan toe dat er voor westerse partners 'geen enkele rechtvaardiging bestaat' de levering van die wapens te vertragen, en zegt dat dat nu wel gebeurt.

Plaatsvervangend defensieminister Hanna Maljar zei op tv dat Oekraïne tot nu toe uit het buitenland maar 10 procent van het militaire materieel is geleverd dat Oekraïne nodig heeft om zich goed te kunnen verdedigen. De Russen beschikken volgens de minister over veel meer manschappen en wapentuig. De Oekraïense artillerie verschiet, zo zei Maljar, dagelijks 5000 tot 6000 granaten, Rusland ongeveer tien keer zoveel.

Hulp nodig 

"Het maakt niet uit hoezeer Oekraïne zich ook inspant en hoe professioneel ons leger is, zonder hulp van partners is deze oorlog niet te winnen", zei de minister. Ze riep de landen die Oekraïne goed gezind zijn op een duidelijk tijdschema op te stellen voor de te leveren steun.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het regent Russische raketten in de Donbas – en die van Oekraïne raken op

Ook de presidentieel adviseur, Michailo Podoljak, drong via Twitter aan op snelheid. "'s Morgens croissantjes met raketten, 's nachts sirenes als slaapliedje, steden met een duizendjarige geschiedenis verdwijnen. Dat zal de realiteit zijn als het tempo van wapenleveranties zo blijft".

Beloften, maar nog niets concreets

Er zijn wapens en leveringen beloofd. De NAVO-landen zullen Oekraïne meer zware wapens leveren, zo verklaarden premier Mark Rutte en zijn Deense collega Mette Frederiksen gisteren nog in Den Haag. Het aantal zware wapens dat richting Kiev gaat zal worden opgevoerd, zei NAVO-topman Jens Stoltenberg. Er werden op de top geen concrete toezeggingen gedaan.

In Brussel komen tientallen landen samen om te praten over militaire hulp aan Oekraïne. Ook de VS houden zich bezig met het leveren van wapens aan Oekraïne, en ook raketsystemen, zo valt in onderstaande video te zien: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore