Zwijgcultuur

610 kinderen slachtoffer seksueel misbruik binnen katholieke kerk van Münster

14 juni 2022 12:13
De Duitse katholieke kerk rijgt de misbruikschandalen aan elkaar. Beeld © DPA

Zeker 610 kinderen zijn tot 2020 slachtoffer geworden van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk in het Duitse Münster. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit in dezelfde stad. 610 klinkt natuurlijk al heel hoog, en de onderzoekers vermoeden zelfs dat het aantal in werkelijkheid nog veel hoger ligt.

De Duitse katholieke kerk rijgt al jaren het ene na het andere schandaal aan elkaar. Niet alleen in Münster, dat niet ver van de Nederlandse grens ligt, maar ook in andere steden. En dat moet stoppen, vinden ook veel bisdommen zelf.

Daarom werd op verzoek van het bisdom van Münster onderzoek gedaan naar de misstanden binnen hun 'afdeling.' De resultaten liegen er niet om. Zoals gezegd: van 610 mensen is zeker dat ze te maken hebben gehad met seksueel misbruik. En het gaat dan om misbruik toen ze nog kind waren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dakloze kinderen in Berlijn jarenlang ondergebracht bij pedofielen: 'Onze levens zijn verwoest'

De onderzoekers hebben gekeken naar de periode 1945 tot 2020. Daaruit bleek ook dat de meerderheid van de slachtoffers tussen de 10 en 14 jaar oud was. Ongeveer driekwart was een jongen, 25 procent een meisje. "De kinderen hadden meestal sterke banden met de kerk. Ze waren bijvoorbeeld altaarjongens of -meisjes", is te lezen in het statement van de Universiteit van Münster.

'In werkelijkheid tot 6000 slachtoffers'

En daarbij zeggen ze: "Door het stigma rond het thema seksueel misbruik is het voor heel veel mensen lastig om te vertellen dat ze slachtoffer zijn. Daardoor schatten wij in dat het werkelijke aantal slachtoffers tien keer zo hoog is. Dat komt neer op tussen de 5000 en 6000 slachtoffers. En dat alleen bij het bisdom van Münster."

Ook deed de universiteit onderzoek naar wie er verantwoordelijk was voor het misbruik. Het gaat in ieder geval om 183 priesters. Dat zijn de mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan het misbruik zelf, maar er is nog een categorie: de mensen die van het misbruik afwisten, maar er bewust niets aan hebben gedaan en het soms zelfs expres verzwegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

330.000 kinderen slachtoffer seksueel misbruik Franse RK-kerk

Zo wordt de mensen die sinds 1945 aan het hoofd stonden van het bisdom van Münster verweten niet of veel te laat actie te hebben ondernomen. En de actie die werd genomen, was behoorlijk dubieus. Zo werd de meerderheid van de beschuldigde priesters slechts verplaatst naar een ander bisdom, in plaats van dat ze hun taken moesten neerleggen.

Paus Benedictus XVI

De Universiteit van Münster is niet de eerste die onderzoek doet naar seksueel misbruik binnen de Duitse katholieke kerk. Afgelopen januari bleek dat ook in München aartsbisschoppen bewust meldingen van seksueel misbruik onder het tapijt veegden. Een van hen zou de voormalige Paus Benedictus XVI zijn geweest.

Bekijk ook: Paus wil plegers van misbruik hard straffen:

In 2019 was er een bijeenkomst van bisschoppen en kerkelijk leiders in Rome. De conferentie was bedoeld om een aanpak te verzinnen om misbruik in de katholieke kerk aan te pakken. Slachtoffers waren niet tevreden met het resultaat na vier dagen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore