Zware regenval

Natuurgebied Yellowstone in VS gesloten vanwege noodweer

14 juni 2022 04:36
Wegen en bruggen in het park raakten beschadigd. Beeld © ANP

Het nationale park Yellowstone in de Verenigde Staten heeft voor het eerst in ruim dertig jaar tijdens de zomer de deuren moeten sluiten. Door dagenlange regenval zijn modderstromen op gang gekomen die alle vijf toegangswegen tot het park hebben beschadigd.

In 1988 sloot het park voor het laatst in de zomerperiode, toen vanwege bosbranden. Het park blijft in ieder geval tot woensdag gesloten, laten de autoriteiten weten. Er worden evacuaties georganiseerd voor bezoekers en werknemers die al in het park aanwezig waren toen het noodweer begon.

Smeltende sneeuw

De regio heeft te maken met een ongekend nat voorjaar. Ook zijn de temperaturen de afgelopen dagen plotseling omhoog geschoten, waardoor sneeuw op de hoogste bergtoppen in het park sneller smelt dan verwacht.

Op beelden die de beheerders van het park op Facebook plaatsen, zijn enorme modderstromen te zien. De omstandigheden worden 'extreem gevaarlijk' genoemd.

Het beheer meldt dat eerst het noordelijke deel van het park geëvacueerd wordt, omdat de situatie daar ernstiger is. Vandaag worden mensen in het zuidelijke deel in veiligheid gebracht. Naar verwachting volgt er nog meer hevige regenval. 'We willen niet dat bezoekers vast komen te zitten', verklaren de beheerders het sluiten van het park.  

Zomerseizoen

Het drukke zomerseizoen was net begonnen. Yellowstone ontvangt jaarlijks zo'n vier miljoen bezoekers. Mensen die de komende weken het park willen bezoeken, als dat dan weer open is, wordt geadviseerd om eerst goed naar de weersomstandigheden te kijken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spanje zucht onder warmste voorjaar in twintig jaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore