Verklaring Zuid-Korea

'Noord-Korea klaar met voorbereiden nucleaire test'

14 juni 2022 00:38
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Beeld © ANP

Noord-Korea heeft de voorbereidingen voor een nucleaire test volledig afgerond. Dat zegt de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Chung Eui-Yong. Het wachten is alleen nog op een 'politieke beslissing' om de test daadwerkelijk uit te voeren, zegt Chung.

Het internationaal atoomagentschap IAEA gaf vorige week maandag al aan dat de uitbreiding van Noord-Korea's voornaamste nucleaire locatie vorderingen maakte.

Reactie VS

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, beloofde meteen dat de Verenigde Staten en hun bondgenoten snel zullen reageren mocht Noord-Korea doorgaan met een kernproef. De VS zouden in dat geval bereid zijn hun 'militaire houding aan te passen', aldus Blinken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'VS zal snel en krachtig reageren op Noord-Koreaanse kernwapentest'

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Wendy Sherman zei vorige week, na een overleg met haar Zuid-Koreaanse ambtgenoot, dat een kernwapentest door Noord-Korea een 'complete overtreding van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad zou zijn'. En: "Niet alleen Zuid-Korea, de VS en Japan zouden sterk en duidelijk reageren, ik geloof dat de hele wereld dat zou doen."

Denuclearisering 

Zaterdag bevestigden Blinken en zijn Zuid-Koreaanse collega opnieuw een verbintenis tussen beide landen en Japan om nauw samen te werken aan de 'denuclearisering van het Koreaanse schiereiland'.

Bekijk ook: Nieuwe raket Noord-Korea: 'Technologisch gelijk aan Rusland'

Noord-Korea zorgde in maart met de lancering van een intercontinentale raket vanaf een mobiel platform opnieuw voor internationale opschudding.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore