Ga naar de inhoud
Mensenrechteractivisten boos

Verenigd Koninkrijk mag asielzoekers naar Rwanda verplaatsen, oordeelt rechter

Demonstranten bij het Hof in Londen vandaag. Beeld © AFP

Het Verenigd Koninkrijk mag asielzoekers overvliegen naar Rwanda om ze daar hun asielprocedure te laten afwachten. Dat bepaalde het Hof van Beroep in Londen vandaag. De eerste vlucht met asielzoekers naar het Afrikaanse land staat dinsdag gepland. Mensenrechtenactivisten hadden twee keer beroep aangetekend tegen het plan.

Het Verenigd Koninkrijk en Rwanda maakten in april een overeenkomst bekend waardoor duizenden asielzoekers zouden worden gehuisvest in Rwanda. Mensen die sinds 1 januari illegaal het Verenigd Koninkrijk zijn binnengekomen, kunnen naar Rwanda worden gestuurd. Het plan dat illegale immigratie moet beperken kost omgerekend 144 miljoen euro.

Amnesty International zei dat de Britse regering 'zichzelf ver heeft verwijderd van menselijkheid en realiteit'. De rest van de reacties in eigen land waren ook niet mild. "Onwerkbaar, onethisch en exorbitant", zegt de centrumlinkse Labour-partij. Een woordvoerder noemde het een 'schaamteloze' afleiding van het 'partygate'-schandaal.

Eind april maakte ook Denemarken bekend dat het illegale immigranten naar Rwanda wil sturen. Maar de Denen hebben nog geen akkoord met Rwanda hierover gesloten.

Verenigd
Lees ook:
Verenigd Koninkrijk vliegt vluchtelingen naar Rwanda om aanvraag af te wachten

De Britse maatregelen zijn deels bedoeld om mensen af te schrikken om vanuit Frankrijk de gevaarlijke overtocht via het Kanaal te maken, vaak in kleine boten die worden bestuurd door smokkelaars. Het Hof van Beroep heeft de Britse regering dus gelijk gegeven, nadat vrijdag ook een lagere rechtbank in Londen al groen licht voor de deportaties gaf. Nog een keer in beroep gaan is niet mogelijk, zei de rechter maandag.

Armere landen

VN-vluchtelingenchef Filippo Grandi noemde het Britse plan maandag 'helemaal verkeerd, om zoveel redenen'. Grandi wees erop dat er veel landen in Afrika en elders zijn die veel armer zijn dan het VK en toch honderdduizenden, soms zelfs miljoenen vluchtelingen opvangen. De VN-vluchtelingenchef vreest dat dergelijke landen iets vergelijkbaars gaan doen. "Het precedent dat dit schept is catastrofaal", zei Grandi.

Bekijk ook: Grieken zijn het zat: asielzoekers niet meer welkom op Lesbos

02:10