Ga naar de inhoud
Personeelstekort

'Schipholse taferelen' in Lissabon: ook daar lange rijen op het vliegveld

Een lange rij op het vliegveld van Lissabon, afgelopen april. Beeld © ANP / REX by Shutterstock

Ook in Lissabon zijn er lange rijen op het vliegveld. Die zullen tot in de zomer blijven duren, laat de Portugese vakbond voor douanepersoneel weten. Net als op Schiphol is er te weinig beveiligingspersoneel om alle reizigers te controleren.

Er zijn plannen om het aantal beveiligers op alle Portugese luchthavens te verdubbelen. Maar voor dat geregeld is, moeten reizigers zich opmaken voor lange wachttijden. 

Te veel reizigers

Vakbondsvoorzitter Acacio Pereira laat weten dat de luchthaven van Lissabon oud is en de enorme toename in het aantal passagiers na de coronapandemie niet aankan.

Hij verwijt het ANA, het bedrijf dat het vliegveld beheert, de vluchten naar Lissabon niet goed te hebben gespreid. ANA had de schuld voor de problemen juist bij de grensbewakings- en immigratiedienst gelegd. Die zou niet voor voldoende personeel hebben gezorgd.

Vertrekhal
Lees ook:
Vertrekhal Schiphol vanaf vandaag alleen open voor reiziger die binnen 4 uur vliegt

Pereira denkt dat het aannemen van nieuwe grensbewakers deze maand niet alle problemen op zal lossen. De luchthaven van Lissabon zal ook met extra bewakers niet zoveel reizigers aankunnen als er afgelopen weekeinde waren.

Vliegvelden door heel Europa hebben moeite om de stroom reizigers te verwerken na corona. Tijdens de pandemie vertrok het nodige personeel naar andere sectoren. Bovendien herstelt de reissector zich sneller dan was voorzien.

Bekijk ook: Schiphol kan drukte niet aan. Maar we zouden toch minder gaan vliegen?

02:55
Bekijk hier de explainer van RTL Z terug.