Ouders en ziekenhuis oneens

Britse jongen die bewusteloos raakte na online challenge mag van rechter van beademing af

13 juni 2022 16:05 Aangepast: 15 juni 2022 14:59
Archie in het ziekenhuis aan de beademing. Beeld © Alamy Limited

De 12-jarige Archie Battersbee mag van de beademing worden gehaald. Dat hebben rechters in Londen besloten. De jongen lag sinds april in coma, mogelijk na een online challenge waarbij hij opzettelijk bewusteloos probeerde te raken. Volgens artsen is hij hersendood, maar zijn ouders geloven dat niet.

Miniatuurvoorbeeld
Update:

Steun voor moeder van Britse jongen in coma: 'Bidden om een wonder'

De moeder van Archie vond de jongen op 7 april bewusteloos in huis met een band om zijn hoofd. Sindsdien is hij niet meer bij bewustzijn geweest. Zijn moeder vermoedt dat hij mee had gedaan aan een online challenge waarbij mensen proberen korte tijd het bewustzijn te verliezen. Om wat voor challenge het precies gaat is onduidelijk.

Zijn artsen zeggen dat uit MRI-scans blijkt dat de jongen sinds 31 mei hersendood is, maar zijn ouders willen dat de artsen hem blijven behandelen zolang zijn hart nog klopt. Omdat ze er niet uitkwamen, vroeg het ziekenhuis aan de rechtbank om te beslissen wat het best is voor het kind.

'Geen plezier in het leven' 

"Als Archie aan de beademing blijft, is de waarschijnlijke uitkomst voor hem een plotselinge dood en zijn de vooruitzichten op herstel nihil", schrijft de rechtbank in het vonnis. "Hij heeft geen plezier in het leven en zijn hersenbeschadiging is onherstelbaar. Zijn toestand zal niet verbeteren."

Archie Battersbee kort voordat hij in coma raakte. Archie Battersbee kort voordat hij in coma raakte.

Moeder Hollie Dance zegt tegen Britse media dat ze kapot is en 'extreem teleurgesteld' door de uitspraak van de rechtbank, 'na weken van juridische strijd terwijl ik aan het bed van mijn kleine jongen wilde zitten'.

'Zijn hart klopt nog'

Een deskundige zei in de rechtbank dat de jongen 'zeer waarschijnlijk' hersendood is. "Dat is niet goed genoeg", zegt Dance. Volgens haar heeft het ziekenhuis de jongen niet genoeg tijd gegeven om te herstellen. "Zijn hart klopt nog, hij heeft mijn hand vastgepakt. Als zijn moeder weet ik dat hij er nog is." 

"Ik zal het pas accepteren als God beslist dat het zijn tijd is om te gaan. Ik ken wonderen van mensen die zijn hersteld na hersendood te zijn geweest." De familie gaat tegen de uitspraak in hoger beroep.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore