Ga naar de inhoud
Tweede zitting

Campagneleider Trump getuigt bij hoorzitting Capitool

De onderzoekscommissie tijdens de eerste hoorzitting. Beeld © ANP

De man die tijdens de presidentsverkiezingen van 2020 de campagne van Donald Trump leidde, zal vandaag getuigen tijdens de tweede dag van de publieke hoorzittingen over de bestorming van het Capitool op 6 januari vorig jaar. Dat meldt de commissie die de rellen onderzoekt.

Het is niet bekend of de campagnemanager, William Stepien, uit vrije wil komt getuigen of een dagvaarding heeft gekregen.

Voorverkiezingen 

Stepien is op dit moment actief als adviseur van Harriet Hageman, een door Trump gesteunde kandidaat die de zittende afgevaardigde van de staat Wyoming, de Republikein Liz Cheney, uitdaagt bij de voorverkiezingen in die staat op 16 augustus. Cheney is vicevoorzitter van de parlementaire commissie die de rellen onderzoekt.

Commissie
Lees ook:
Commissie Capitoolbestorming: 'Het was een couppoging van Trump'

Naast Stepien getuigen vandaag onder meer een journalist van Fox News die ontslagen werd nadat hij de werkelijke uitslag van de verkiezingen in 2020 had gemeld en bestuurders uit de staten Pennsylvania en Georgia. Beide staten gingen in 2020 naar Joe Biden.

Trump claimde dat hij beide staten gewonnen had. Hij zou druk hebben uitgeoefend op ambtenaren om de uitslagen te veranderen.

Tweede dag hoorzittingen

Afgelopen donderdag vond de eerste publieke hoorzitting van de parlementaire commissie plaats. Toen getuigden verschillende naaste medewerkers van Trump, en werden nieuwe beelden getoond van de bestorming. De zitting werd door de meeste nieuwszenders in de VS live uitgezonden, alleen Fox News besloot de reguliere programmering aan te houden.

De hoorzitting van maandag begint om 16.00 uur Nederlandse tijd. Daarna zullen naar verwachting nog vier andere zittingen volgen. 

Bekijk ook: Nieuwe beelden bestorming Capitool: 'Ik gleed uit over het bloed'

03:11
Tijdens de eerste van een reeks hoorzittingen werden nieuwe beelden van de bestorming van het Capitool vertoond.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore