Ga naar de inhoud
In opspraak door misbruikzaak

Prins Andrew wil 'volwaardig lid' zijn van koninklijke familie

Beeld © Getty Images

Prins Andrew wil weer volwaardig lid zijn van de Britse koninklijke familie. Hij raakte in opspraak toen een vrouw hem ervan beschuldigde haar als minderjarige seksueel te hebben misbruikt.

Het slachtoffer, Virginia Giuffre, deed aangifte. Andrew ontkende in alle toonaarden, maar kwam toch een schikking van miljoenen euro’s overeen om een rechtsgang te voorkomen.

Meest gekoesterde titel

Volgens de krant The Telegraph heeft Andrew aan koningin Elizabeth gevraagd om eerherstel als kolonel van de Grenadier Guards. Ook zou hij lobbyen om weer deel te mogen nemen als royal bij officiële gebeurtenissen.

"Het kolonelschap van de Grenadier Guards was zijn meest gekoesterde titel en Andrew wil die terug", zegt een bron tegen de Britse krant. Die meldt dat de prins er ook bij Elizabeth op heeft aangedrongen dat zijn dochters, de prinsessen Beatrice en Eugenie, werkende royals zouden worden.

Misbruikzaak
Lees ook:
Misbruikzaak prins Andrew nu definitief ten einde na betalen schikking

Het belangrijkste voor Andrew is echter zijn status als koninklijke hoogheid. Ook die titel wil hij terug. Daarnaast is hij nog steeds negende in de lijn van troonsopvolging. Daar hoort een rol als Counsellor of State bij. Meestal wordt die rol vervuld door de echtgenoot van de zittende vorst en de volgende vier volwassenen in de lijn van opvolging, momenteel prins Charles, prins William, prins Harry en dus ook Andrew. Bij de functie horen allerlei privileges, vandaar dat de in ongenade gevallen royal weer werkend lid wil zijn van de koninklijke familie.

Laatste woord bij Elizabeth

Of dat gaat gebeuren is zeer de vraag. Elizabeth heeft er het laatste woord over, maar Charles zou al hebben laten weten daar weinig voor te voelen. Wel wordt er binnen de familie gesproken over een functie voor de nu 62-jarige Andrew, maar hoe die eruit moet zien is vooralsnog onduidelijk.

Morgen is prins Andrew voor het eerst sinds lange tijd weer in het openbaar te zien. Samen met andere leden van de koninklijke familie is hij bij de jaarlijkse Order of the Garter-ceremonie in Windsor Castle. Het wordt zijn eerste officiële optreden sinds de herdenkingsdienst van prins Philip in maart.

Bekijk ook: Interview met slachtoffer Andrew

01:52
Virginia Roberts: 'Ik moest prins Andrew tevreden houden'