Ga naar de inhoud
Menselijke resten gevonden

Aanhouding in verband met verdwijning Britse journalist in de Amazone

In de Amazone wordt met man en macht gezocht. Beeld © AFP

In Brazilië is een man aangehouden die in verband wordt gebracht met de verdwijning van de Britse freelance journalist Dom Phillips. Het onderzoek van de politie in Brazilië wijst nu in de richting van een internationaal netwerk dat zich bezighoudt met illegale visvangst.

Philips raakte vorige week zondag vermist in het Amazoneregenwoud in Brazilië. Hij was daar vanwege een boek dat hij schrijft over het milieu. Hij was samen met Bruno Pereira, een expert en onderzoeker op het gebied van inheemse stammen.

Het politieonderzoek kwam eerst langzaam op gang, maar werd uiteindelijk geïntensiveerd. Er zijn ook menselijke resten gevonden, maar de politie zegt dat dit nog onderzocht wordt en geeft verder geen informatie vrij.

Er is nu één persoon is aangehouden. Het gaat om Amarildo da Costa de Oliveira, een visser die ook wel bekend staat als 'Pelado'. Volgens inheemse mensen had hij de dag voor de verdwijning met een geweer naar Phillips en Pereira gedreigd.

'Pelado' ontkent dat hij iets met de verdwijning te maken heeft en zegt tegen persbureau AP dat de politie hem martelt om hem te dwingen tot een bekentenis te krijgen.

Illegaal vissen

Bruno Pereira leidde in het verleden acties tegen illegaal vissen in de Javari Vallei, een gebied dat van de inheemse bevolking is en waar alleen zij mogen vissen. Hier leven zeldzame en waardevolle vissen. Het internationale netwerk, dat gerund wordt door lokale zakenmannen, betaalt arme vissers om hier te vissen en dwingt ze vervolgens de vangst af te staan om er met de winst vandoor te gaan.

Volgens de burgemeester van een nabijgelegen stad kan het motief van de misdaad een persoonlijke vete zijn met betrekking tot de inspectie van het illegaal vissen.  

Bekijk ook: Waar is Dom?

01:39
Eerder deze week maakten we deze video rond de verdwijning van de Britse journalist.