In de miljoenenstad Shanghai wordt gevreesd voor een nieuwe lockdown. Miljoenen inwoners zijn dit weekend getest op corona, volgens de autoriteiten een voorzorgsmaatregel. Maar eerder betekende dat een opmaat naar strenge maatregelen.
De aankondiging van de massatest leidde donderdag en vrijdag om die reden tot paniek: mensen sloegen massaal aan het hamsteren.
Shanghai leefde de afgelopen dagen in relatieve vrijheid, want sinds begin juni zijn lockdownmaatregelen versoepeld. Maar van een positief sentiment is geen sprake. Miljoenen bewoners uiten hun frustraties over het beleid, op sociale media of op straat.
Xie Cong, die met zijn gezin in het stadsdeel Pudong woont, zegt bedroefd te zijn. "Ik heb nu nog de vrijheid om naar buiten te gaan, maar hoe lang nog? Er is geen reden om je geen zorgen te maken. Ieder moment kunnen ze de poort naar je woonerf weer dichtgooien.”
Weinig besmettingen, streng optreden
Het aantal besmettingen ligt nog altijd laag in vergelijking met andere landen, maar omdat China een zero-covidbeleid heeft wordt er superstreng opgetreden. In Shanghai werden vrijdag zeven nieuwe symptomatische besmettingen gemeld, en negen bij mensen die geen symptomen van de ziekte hebben.
In de Peking liggen de besmettingscijfers zelfs hoger. Toch zijn daar zijn de maatregelen nog altijd iets minder streng. In de hoofdstad zijn veel winkels dicht, maar de bevolking mag in ieder geval nog naar buiten.
Bekijk ook: Twee weken geleden was er nog opluchting in Shanghai
De meeste bewoners van Shanghai mogen dat momenteel ook nog, maar de vraag is hoe lang het duurt. Liu Jia, die in het district Changning woont, maakt zich zorgen. "Want je weet nooit hoe lang het nog duurt. Nu het nog kan, ga ik maar even van het zonnetje genieten."
Geïsoleerd leven
De lockdown die officieel duurde van begin mei tot 1 juni heeft grote impact op de gemoedstoestand van de bevolking. De lokale hulplijn voor mentale gezondheid kreeg tijdens de lockdown maar liefst drie keer zoveel telefoontjes als normaal.
Xie Cong: "Ik voel me nu wel oké, maar tijdens de lockdown absoluut niet. En dan woon ik nog in een vrij groot appartement met mijn gezin. Maar mensen die alleen wonen hebben twee maanden compleet geïsoleerd geleefd."
Veel tijd om te somberen heeft Shanghai niet: nu is de tijd om voorzorgsmaatregelen te nemen. Sommige bewoners schaffen zelfs extra ijskasten en vriezers aan, zodat ze meer etenswaren kunnen hamsteren. Anderen gaan voor dag en dauw naar de supermarkt om maar zoveel mogelijk benodigdheden in te slaan.
Angst voor voedseltekorten
Liu Jia: "Het meest schrijnend vond ik het gebrek aan voedingswaren tijdens de lockdown. Mensen die niet aan spullen konden komen vanwege het gebrek aan bezorgers. Ik hoop echt dat dat niet weer gebeurt. Ik heb in ieder geval flink gehamsterd."
De Chinese leider Xi Jinping herhaalde vorige maand nog maar eens dat het strenge zero-covidbeleid de enige manier is voor China om corona de baas te blijven. Dus ondanks grote ontevredenheid in Shanghai, zal er aan het beleid van lockdowns voorlopig geen einde komen.