Ga naar de inhoud
Knokken en duwen

Menigte valt Venezolaanse oppositieleider aan tijdens werkbezoek

Juan Guaidó werd belaagd.

De Venezolaanse oppositieleider en zelfbenoemd interim-president Juan Guaidó is tijdens een bezoek aan een stad belaagd door een agressieve menigte.

Op video's die op sociale media zijn verspreid is te zien hoe hij wordt beledigd, geduwd en er voorwerpen naar hem worden gegooid. Guaidó was in de stad San Carlos in de staat Cojedes. 

Oppositiepoliticus Freddy Guevara schreef op Twitter dat het om 'een gewapende aanval' ging van aanhangers van president Nicolás Maduro. Een voormalig afgevaardigde van de socialistische regeringspartij PSUV behoorde volgens hem tot de belagers.

Praten met mensen

De 38-jarige Guaidó vervolgde zijn rondreis door de staat, vergezeld van andere politici van de oppositie, en sprak met bewoners.

Guaidó lijkt er zonder al te veel kleerscheuren vanaf te zijn gekomen. In een Instagram-video zei Guaidó gisteren dat hij 'in een hinderlaag' gelokt is. Maar hij voegde eraan toe dat het hem er niet van weerhoudt om 'de straat op te blijven gaan'.

Steun van westerse landen

Guaidó riep zichzelf begin 2019 uit tot interim-president van het Zuid-Amerikaanse land en probeert sindsdien Maduro uit zijn ambt te zetten. Hoewel hij aanvankelijk veel steun kreeg van westerse landen, heeft hij zich in Venezuela zelf nooit kunnen doen gelden.

Onlangs verloor hij ook veel steun in zijn thuisland. De Verenigde Staten blijven Guaidó erkennen als interim-staatshoofd, liet de Amerikaanse president Joe Biden hem afgelopen week nog weten tijdens een telefoongesprek.