Ga naar de inhoud
Amputatie van vier vingers

Amnesty: acht mannen in Iran veroordeeld tot vingeramputaties voor diefstal

De Iraanse hoofdstad Teheran. Beeld © DPA

Acht Iraanse mannen die voor diefstal zijn veroordeeld, lopen het risico dat vier van hun vingers worden afgesneden. Daarvoor waarschuwen Amnesty International en het Abdorrahman Boroumand Centrum voor Mensenrechten (ABC) in Iran. Het vonnis, vingeramputatie, is bekrachtigd door het Iraanse hooggerechtshof.

De veroordeelden zitten nog vast in een gevangenis in hoofdstad Teheran. Daarvandaan worden ze volgens Amnesty de komende dagen naar een andere gevangenis gebracht, waar het vonnis wordt voltrokken met een apparaat dat op een guillotine lijkt.

'Aanval op menselijke waardigheid'

Diana Eltahawy van Amnesty International zegt dat de straffen een 'weerzinwekkende aanval op de menselijke waardigheid' zijn. "We roepen de internationale gemeenschap dringend op in te grijpen om te voorkomen dat deze vonnissen worden uitgevoerd."

Arts
Lees ook:
Arts Djalali zit al zes jaar onterecht vast en dreigt nu te worden geëxecuteerd

Vingeramputaties zijn in Iran toegestaan, maar ze worden de laatste jaren nog zelden uitgevoerd. Het ABC zegt gegevens te hebben verzameld die duiden op ten minste 356 uitgevoerde amputaties sinds de islamitische revolutie in 1979. Het werkelijke aantal zou echter veel hoger liggen, stelt de organisatie.

Amputatie van vier vingers

Als de vonnissen worden uitgevoerd, dan schrijft het Iraanse strafrecht voor dat bij de mannen vier vingers van hun rechterhand worden afgesneden. Alleen de handpalm en duim blijven dan over.

Inhaalslag
Lees ook:
Inhaalslag na corona: wereldwijd zeker 579 mensen geëxecuteerd

Het Iraanse strafrecht staat ook andere lijfstraffen toe, waaronder geseling, verblinding en steniging. Zowel Amnesty als ABC zei dat een van de veroordeelden, Hadi Rostami genaamd, 60 keer was gegeseld nadat hij had geprotesteerd tegen zijn straf. Hij zou twee keer geprobeerd hebben zelfmoord te plegen in de gevangenis.

Meer executies in Iran

De bezorgdheid bij Amnesty en het ABC over de opgelegde straffen valt samen met het stijgende aantal executies in Iran. Volgens het in Noorwegen gevestigde Iran Human Rights zijn in de eerste vijf maanden van 2022 minstens 168 mensen geëxecuteerd in Iran, zo'n 50 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.