Ga naar de inhoud
Meer dan 50 slachtoffers

Franse serieverkrachter kon 30 jaar lang toeslaan, nu staat hij voor de rechter

Dino Scala (61) stond onder meer terecht voor 17 verkrachtingen. Beeld © ANP

In het dorp kende iedereen hem: Dino Scala, nu 61 jaar. Maar zijn verschrikkelijke daden bleven 30 jaar lang geheim. De serieverkrachter werd uiteindelijk gepakt nadat zijn auto was vastgelegd op camera in België. Vandaag begint de rechtszaak tegen hem.

Pont-sur-Sambre is een Franse gemeente die grenst aan België. De Sambre is de rivier die er doorheen loopt. In deze omgeving sloeg Dino Scala zeker 56 keer toe tussen 1988 en 2018. Zijn bijnaam werd de 'verkrachter van de Sambre'.

Als een jager

Vaak ging hij op dezelfde manier te werk. In de ochtend, en op een verlaten weg, viel hij vrouwen van achter aan en sleepte hen mee de bosjes in. Meestal was het dan winter.

Het jongste slachtoffer was 13 jaar, de oudste 48. De man die een aantal jaren voorzitter was van een lokale voetbalclub, heeft zijn daden toegegeven. "Ik houd van geheimzinnig doen en verstoppen," zou hij volgens France24 tegen de politie hebben gezegd. "Ik ben als een jager."

Stukje van kenteken

Het duurde nog tot 2018 - meer dan twintig jaar later - dat het onderzoek in een stroomversnelling kwam. Een tienermeisje werd aangerand in het Belgische grensplaatsje Erquelinnes. Op camerabeelden was een deel van een Peugeot 206 te zien, en het begin van een kenteken. Het was voor de onderzoekers genoeg om bij Scala uit te komen.

De politie vond onder meer een mes, touw en handschoenen. Al die tijd wist hij uit handen van justitie te blijven. Een van de advocaten van de slachtoffers sprak met de Franse krant Le Télégramme. Ze zegt dat Scala zo lang heeft kunnen doorgaan omdat hij zijn 'ware aard heeft weten te verbergen'.

De Franse justitie heeft drie weken voor de zaak uitgetrokken. Hij kan 20 jaar gevangenisstraf krijgen.