Ga naar de inhoud
Buitenaards leven?

NASA begint met groot onderzoek naar ufo's

Een van de onverklaarde fenomenen die door Amerikaanse marinepiloten werd gefilmd. Beeld © Ministerie van Defensie VS

Eens in de zoveel tijd zou er een worden gespot: een ufo. Een mysterieus en onverklaarbaar verschijnsel in de lucht dat volgens sommigen hét teken van buitenaards leven is. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat dit najaar een groot onderzoek naar deze 'ongeïdentificeerde luchtverschijnselen' doen.

De Amerikaanse inlichtingendienst kwam vorig jaar met een langverwacht rapport over 144 ufo-meldingen die sinds 2004 waren gedocumenteerd. Daarvan kon er maar één min of meer worden opgehelderd als 'rommel in de lucht'.

Er werd zelfs niet uitgesloten dat sommige zogenoemde 'unidentified aerial phenomena' (de nieuw naam voor ufo's) van buitenaardse afkomst zijn.

De onbekende objecten waren volgens het rapport 'duidelijk een veiligheidsprobleem voor vluchten en mogelijk een uitdaging voor de Amerikaanse nationale veiligheid'. Na het rapport hield het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vorige maand voor het eerst in ruim een halve eeuw een openbare hoorzitting over ufo's.

Amerikanen
Lees ook:
Amerikanen geven ufo-rapport vrij: 143 meldingen 'onverklaarbaar'

Om die veiligheidsredenen pakt NASA nu uit met een groot onderzoek, dat negen maanden zal duren. Volgens de ruimtevaartorganisatie zijn er geen bewijzen dat ufo's een buitenaardse oorsprong hebben.

Natuurverschijnselen

Het onderzoek richt zich op 'gebeurtenissen in de lucht die niet geïdentificeerd kunnen worden als vliegtuigen of als bekende natuurverschijnselen', schrijft de organisatie in een verklaring.

Een team van wetenschappers met verschillende achtergronden zal zoveel mogelijk waarnemingen inventariseren en vervolgens proberen die te verklaren. De uitkomsten van het onderzoek zullen openbaar worden gemaakt.

Bekijk ook: Wie of wat vliegt er rond? Pentagon presenteert rapport over ufo's

02:22