Ga naar de inhoud
Gevangenenruil forceren

Britse en Marokkaanse strijders in Donbas ter dood veroordeeld

Aslin, Pinner en Saadun in de rechtbank. Beeld © AP

In de oostelijke Donbas-regio van Oekraïne, waar pro-Russische separatisten de dienst uitmaken, zijn twee Britten en een Marokkaan door de rechtbank ter dood veroordeeld. Ze krijgen de straf omdat ze aan de zijde van Oekraïne meevochten in de oorlog tegen Rusland.

Het vonnis werd vandaag opgelegd door het hooggerechtshof van de Donetsk People's Republic (DPR), zoals de gezaghebbers de regio noemen. Maar volgens lokale media worden de gevangengenomen strijders Shaun Pinner, Aiden Aslin en de Marokkaan Ibrahim Saadun niet geëxecuteerd.

De drie veroordeelden waren beschuldigd van 'terrorisme' en het vechten als 'huurlingen' tegen de Russische invasie. De soldaten dienden in het Oekraïense leger en namen deel aan de verdediging van de Azovstal-staalfabriek van Marioepol toen ze werden gevangengenomen, aldus The Guardian.

Doema
Lees ook:
Doema wil geen uitruil met Azov-soldaten, 'het zijn oorlogscriminelen'

Ze verweerden zich met het argument dat ze als krijgsgevangenen moeten worden behandeld. Na het vonnis kondigden ze aan in beroep te gaan tegen de beslissing, meldt persbureau TASS.

Gevangenenruil forceren

De drie veroordeelden zijn de eerste soldaten die door pro-Russische separatisten zijn berecht sinds de Russische invasie op 24 februari. Volgens waarnemers is het vonnis vooral bedoeld om de uitwisseling te forceren van gevangengenomen Russische soldaten die in Oekraïne zijn berecht.

Oekraïne heeft drie Russische soldaten veroordeeld voor oorlogsmisdaden. Een soldaat kreeg een levenslange gevangenisstraf voor het doden van een burger. Twee andere soldaten werden elk veroordeeld tot meer dan elf jaar gevangenisstraf voor beschietingen van burgerdoelen.

Eerder maakten we deze video over de evacuatie uit de belegerde Azovstal-staalfabriek:

Weg uit de hel: gewonde Oekraïense militairen uit Azovstal geëvacueerd

00:42
Zo werden de militairen uit de Azovstal-fabriek geëvacueerd.