Dode en zwaargewonden

'Man (29) die inreed op menigte Berlijn is bekende van politie'

08 juni 2022 16:18 Aangepast: 09 juni 2022 13:25
Beeld © AFP

De man die vanochtend is opgepakt voor het inrijden op voetgangers in Berlijn is een 29-jarige inwoner van de stad. Het gaat om een Duitser van Armeense afkomst. Het is nog onduidelijk of hij met opzet op de mensen is ingereden. De man zou volgens Duitse media een bekende van de politie zijn.

In zijn auto lagen pamfletten over Turkije, een land met een gespannen relatie met Armenië. Wat daar precies op staat, is niet duidelijk. De politie houdt ook rekening met een politiek motief, maar stelt dat nog het te vroeg is om conclusies te trekken. Een eerder bericht van de Duitse krant Bild dat er een schriftelijke bekentenis in de auto zou zijn gevonden, is onjuist, zegt de politie. 

Zeker één voetganger heeft het niet overleefd. Ongeveer tien mensen raakten gewond. Volgens de brandweer verkeren vijf van hen in levensgevaar en zijn drie anderen ernstig gewond. Een van de gewonden is volgens de Duitse krant Bild een zwangere vrouw.

Centrum Berlijn

Het voorval gebeurde vanmorgen in het centrum van Berlijn. De man reed om 10.30 uur in een zilverkleurige Renault over de Kurfürstendamm. Bij de kruising met de Rankestraße raakte hij van de weg.

Hij kwam tot stilstand in de winkelpui van Douglas, zo'n 200 meter verder, op de hoek van de Marburger Straße. Onderweg raakte hij meerdere voetgangers. De hulpdiensten rukten massaal uit:

Naar verluidt is de man na het incident een tijdje vastgehouden door voorbijgangers tot de politie arriveerde. 

'Reed rond 150 km/uur'

Een ooggetuige vertelt aan de de Duitse krant De Morgenpost dat hij zag hoe de auto al botsend door de straat reed. Hij zag een persoon door de lucht vliegen. Vervolgens reed de zwaar beschadigde auto op een nog hogere snelheid verder. Een andere getuige schatte in dat de man rond de 150 kilometer per uur reed.

Het incident was in de wijk Charlottenburg, in de buurt van de Gedächtniskirche. Niet ver van die plek reed een Tunesiër in 2016 tijdens een kerstmarkt met een gestolen vrachtwagen in op een menigte. Door die terreuractie kwamen twaalf mensen om het leven.

Herdenkingsdienst

De Berlijnse burgemeester Franziska Giffey reageerde geschokt. Ze was 'diep getroffen door deze verschrikkelijke gebeurtenis'. Om 19.00 uur vanavond is er een herdenkingsdienst in de Gedächtniskirche. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore