Ga naar de inhoud
45 procent duurdere tests

Minister van Volksgezondheid Vietnam gearresteerd om prijsopvoering coronatests

Minister Nguyen Thanh Long (links). Beeld © Jiang Shengxiong Xinhua / eyevin & AFP

Opschudding in Vietnam. Daar is de Vietnamese minister van Volksgezondheid gearresteerd op verdenking van het opdrijven van de prijs van coronatests. Ook de burgemeester van de stad Hanoi is opgepakt.

Vietnam is onlangs een uitgebreid onderzoek gestart naar de oorzaak van de hoge prijzen van coronatests. Er zijn bijna 60 verdachten, onder wie medewerkers van het ministerie en generaals van het leger.

De aangehouden minister, Nguyen Thanh Long, had in Vietnam een vergelijkbare rol in het bestrijden van de coronapandemie als de Nederlandse minister Hugo de Jonge. Long wordt verdacht van machtsmisbruik. Hij is samen met de ontslagen burgemeester, Chu Ngoc Anh, die eerder minister van Wetenschap was, uit de Communistische Partij gezet.

Vietnamese
Lees ook:
Vietnamese man vijf jaar cel in na overtreden coronamaatregelen

De directeur van het bedrijf dat de testen leverde, werd in december al gearresteerd. Hij zou hebben toegegeven dat hij de verkoopprijs van een testkit had opgedreven tot ongeveer 20 dollar, 45 procent meer dan het origineel.

Smeergeld betaald

De directeur zou 34 miljoen dollar aan smeergeld hebben betaald aan personen werkzaam bij de overheid om de testkits tegen deze hoge prijzen te kunnen verkopen.

Het bedrijf verkocht uiteindelijk voor 172 miljoen dollar aan testen en verdiende daar in totaal 21,5 miljoen dollar mee, ruim 20 miljoen euro.