Ga naar de inhoud
Gevangenen zouden pijn lijden

Dodelijke injecties bij executies in Oklahoma mogen doorgaan

Protest tegen de dodelijke injecties in Oklahoma Beeld © EPA

Gevangenen die de doodstraf hebben gekregen, mogen in Oklahoma een dodelijk injectie krijgen om de executie te volbrengen. Dat heeft de federale rechter in Oklahoma bepaald. De methode stond ter discussie, nadat het een paar keer was misgegaan.

In 2014 en 2015 liep de uitvoering van de doodstraf in Oklahoma drie keer verkeerd doordat er verkeerde medicijnen werden gebruikt voor de injecties. Daarop werden de executies een aantal jaar stilgelegd.

Braken en stuiptrekkingen

Maar vorig jaar werd het weer hervat. Al leek het gelijk weer niet goed te verlopen. De verdachte had tijdens de dodelijke injectie twintig stuiptrekkingen en zou hebben gebraakt voordat hij stierf. Hierna zijn er nog drie andere personen geëxecuteerd in de staat.

Stuiptrekkingen
Lees ook:
Stuiptrekkingen en braken bij uitvoering doodstraf in Oklahoma

De advocaten van 28 gevangenen die in de dodencel zitten, kaartten de methode aan bij de federale rechter. Het gaat om een dodelijke injectiemethode met drie medicijnen. De advocaten bepleitten dat gevangenen onnodig pijn lijden.

Het eerste medicijn dat ze krijgen toegediend, midazolam, zou dat moeten voorkomen, maar dat zou niet goed genoeg werken. Ze zouden na het eerste medicijn verlamd zijn en niet in staat om te bewegen of te praten nadat het tweede medicijn is toegediend. Bij toedienen van het laatste medicijn, kaliumchloride, zouden ze ondraaglijke pijn voelen, voordat het hart stopt.

'Als verbranding op brandstapel'

De federale rechter in Oklahoma heeft de bezwaren naast zich neergelegd en zegt dat de executies gewoon kunnen plaatsvinden. Hij oordeelt dat een hoeveelheid van 500 milligram midazolam meer dan genoeg is om ervoor te zorgen dat de terdoodveroordeelde geen pijn voelt.

De advocaten van de gevangenen onderzoeken of ze nog in beroep kunnen gaan tegen de uitspraak. "Deze beslissing negeert het overweldigende bewijs dat gevangenen veel pijn hebben", reageert een van de advocaten. Een ander zegt: "Als dit mag doorgaan... is dit een 21ste-eeuwse verbranding op de brandstapel."