Ga naar de inhoud
Dorpen overstroomd

Suriname vraagt Nederland om hulp bij aanpak wateroverlast

Dorpen langs de rivier Lawa zijn praktisch afgesloten van de buitenwereld nadat ze zijn ondergelopen. Beeld © ANP

De Surinaamse regering heeft Nederland om hulp gevraagd bij de aanpak van de overstromingsproblemen waar Suriname al een paar maanden last van heeft. Hoe Suriname wil dat de Nederlandse hulp eruit zal gaan zien, is nog niet bekend. 

De Surinaamse president Chan Santokhi heeft eind mei zeven van de tien Surinaamse districten tot rampgebied verklaard, om de kans op hulp vanuit de internationale gemeenschap te vergroten. 

Twee- tot driehonderd gezinnen hebben hulp nodig omdat hun huizen onder water staan en hun oogsten volledig verloren zijn gegaan. Andere bewoners van het rampgebied zijn tijdelijk naar hogere gebieden gegaan of bij familie ingetrokken.

Steun Nederlands leger

In 2006, toen Suriname ook met zware overstromingen te maken had, bood het Nederlandse leger steun. Een transportschip van de Koninklijke Marine was toen tien dagen actief in het rampgebied. Volgens deskundigen kan de hevige regen nog wel tot augustus aanhouden.

Dorpen
Lees ook:
Dorpen in Suriname onder water: 'Niemand die ons waarschuwde'

Brazilië, Venezuela en Japan hebben de afgelopen tijd al hulp verleend, onder meer door de inzet van helikopters en het leveren van voedselpakketten, tenten en andere hulpgoederen. Ook de Caribbean Disaster Emergency Management Agency is in actie gekomen.

Hevige regen

Het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) heeft de bedrijven die in de Surinaamse wateren naar olie zoeken om hulp gevraagd. Suriname zelf heeft het leger, de brandweer, de politie en de hulporganisatie Medische Zending ingeschakeld.

De wateroverlast die nu al bijna drie maanden duurt, is het gevolg van de grote hoeveelheden regen die Suriname de afgelopen tijd te verwerken heeft gekregen. Het gebrekkige onderhoud aan afwateringskanalen maakt het extra moeilijk om het vele water snel af te voeren. 

Reactie Buitenlandse Zaken

"Nederland staat in nauw overleg met Suriname om te kijken waar en hoe we het beste kunnen helpen", laat het ministerie van Buitenlandse Zaken aan RTL Nieuws weten. "Suriname heeft aan meerdere landen hulp gevraagd en daarom is het van belang dat de Nederlandse hulp op de actuele vraag wordt afgestemd. Dat proces is op dit moment gaande."