Ga naar de inhoud
Ook meer doden

Ineens weer opvallende stijging coronabesmettingen Portugal

Passagiers in de 'funicular' in Lissabon. Beeld © ANP

In Portugal is de omikronvariant BA.5 aan een opvallende opmars bezig. Het land meldde gisteren 26.848 nieuwe positieve gevallen en 47 sterfgevallen door covid. Dit is het hoogste aantal sterfgevallen sinds 17 februari.

De opwaartse trend, die zich ondanks het warme weer manifesteert, is uniek in Europa. In bijvoorbeeld Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk laten de grafieken juist dalende lijnen zien.

Ook in Portugals enige buurland Spanje neemt het aantal besmettingen af. Portugal noteerde in de week tot aan gisteren 2.888 nieuwe besmettingen per miljoen inwoners. In Spanje was dat 373.

Nog weken hoge cijfers

Volgens de Britse krant The Guardian verwacht een onderzoeker van de Universiteit van Lissabon tot minimaal het eind van deze maand hoge besmettingscijfers.

De variant BA.5 werd in Nederland voor het eerst op 22 april vastgesteld, maar tot een opvallende stijging van het aantal besmettingen of doden heeft het hier vooralsnog niet geleid. Hier is BA.2 nog dominant, maar het gezondheidsinstituut RIVM houdt er rekening mee dat BA.5 dominant kan worden.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er geen indicaties dat BA.5 ziekmakender zou zijn dan BA.2.

RIVM:
Lees ook:
RIVM: nieuwe omikronvariant opgedoken in Nederland

In Duitsland heeft het aantal besmettingen met BA.5 zich de afgelopen weken steeds verdubbeld, maar deze variant staat nog altijd in de schaduw van de dominante broer BA.2: die maakt van alle positieve gevallen nog steeds voor 96 procent de dienst uit.

Volgende golf in herfst

Toch is er volgens de Duitse minister van gezondheid Karl Lauterbach wel degelijk reden tot alertheid: BA.5 kan, zo liet hij weten, 'de volgende golf in de herfst veroorzaken'.

Heel Europa houdt rekening met een opleving van corona in de herfst, wanneer de temperaturen weer zakken. In Duitsland zijn de leiders van de zestien deelstaten al samengekomen om mogelijke maatregelen te bespreken. Daarbij wordt gedacht aan het sluiten van scholen en verzorgingshuizen.

Corona
Lees ook:
Corona niet voor iedereen verleden tijd: 'Ik heb gewoon geen puf'