Ga naar de inhoud
'Genoeg is genoeg'

Biden: niet aanpakken wapenwetgeving 'gewetenloos'

Joe Biden tijdens zijn toespraak in het Witte Huis. Beeld © ANP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft Republikeinen in de Senaat opgeroepen om eindelijk iets te doen aan het vuurwapengeweld in de Verenigde Staten. Biden noemde het 'gewetenloos' dat een meerderheid van de Republikeinse senatoren strengere wapenwetgeving niet ondersteunt.

De president drong er in zijn toespraak vanuit het Witte Huis onder meer op aan bij het Amerikaanse Congres om de verkoop van aanvalswapens aan particulieren te verbieden en om Amerikanen die een wapen willen aanschaffen vooraf grondiger te controleren.

Minimumleeftijd

Volgens Biden moet op zijn minst de minimumleeftijd waarop Amerikanen een wapen kunnen kopen worden verhoogd van 18 naar 21 jaar. Ook wil hij dat wapenleveranciers niet langer beschermd worden tegen vervolging als mensen met hun wapens geweld plegen.

"Genoeg is genoeg. We kunnen het Amerikaanse volk niet opnieuw teleurstellen", zei Biden. "In godsnaam, hoeveel meer bloedbaden zijn we bereid te accepteren."

Dit
Lees ook:
Dit zijn de 21 slachtoffers van de schietpartij op de Amerikaanse basisschool

Biden gaf zijn toespraak naar aanleiding van de schietpartij in Uvalde in de staat Texas vorige week. De 18-jarige Salvador Ramos schoot op een basisschool negentien kinderen en twee leraren dood. Hij had kort daarvoor legaal twee aanvalsgeweren en munitie gekocht.

Stemmen in Congres

Als Democratische presidentskandidaat beloofde Biden strengere wapenwetgeving door te voeren om de tienduizenden jaarlijkse doden door vuurwapens in het land te verminderen. Maar Biden en zijn partijgenoten hebben daar niet genoeg stemmen voor in het Congres.

Dat ligt volgens de president deels aan de wapenlobby, die vooral in landelijke, dunbevolkte staten invloedrijk is. Die staten, waar veel mensen een wapen bezitten, hebben een onevenredig grote vertegenwoordiging in de Amerikaanse Senaat, waar een meerderheid van 60 van de 100 stemmen nodig is om de meeste wetgeving aan te nemen.

Bekijk ook: Dit is de AR-15, het wapen waarmee de schutter in Texas een bloedbad aanrichtte

01:46
In Texas kun je er makkelijk aankomen, een AR-15-geweer. Dat wapen wordt vaak gebruikt bij schietpartijen.