Ga naar de inhoud
Aandoening microtie

Vrouw krijgt nieuwe oorschelp van eigen cellen uit 3D-printer

Het oor van de vrouw voor (links) en na de ingreep. Beeld © ANP

Een Mexicaanse vrouw heeft in de Verenigde Staten een succesvolle oortransplantatie ondergaan, waarbij een 3D-printer met haar eigen cellen een nieuwe oorschelp maakte. Het is voor het eerst dat een mens op die manier een nieuw oor krijgt.

De 20-jarige vrouw lijdt aan mictrotie, ook wel 'klein oor' genoemd, een aandoening waarbij de oorschelp heel klein is of zelfs niet is ontwikkeld. In de Verenigde Staten, waar de ingreep werd uitgevoerd, hebben een op de 2000 tot 10.000 mensen er last van.

Nieuwe oorschelp  

Het Amerikaanse bedrijf 3DBio Therapeutics printte de nieuwe oorschelp voor de Mexicaanse. Bij de procedure werden cellen die kraakbeen genereren gebruikt uit haar aangetaste oor. Die cellen werden vervolgens vermengd met een speciaal soort bio-inkt. Naar het voorbeeld van haar gezonde oor werd de nieuwe oorschelp geprint. 

De 20-jarige vrouw werd in maart geopereerd. De komende vijf jaar zal in de gaten worden gehouden hoe het met haar nieuwe oor gaat. Elf andere mensen staan in de wachtrij voor het experiment met de AuriNovo, zoals het implantaat wordt genoemd. Het bedrijf wacht nog op goedkeuring van de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA.  

Kraakbeen uit ribben

Nu nog wordt bij het maken van een nieuw oor meestal kraakbeen uit de ribben gebruikt. De manier met de 3D-printer zou veel minder ingrijpend zijn. "Ik heb mijn hele leven op dit moment gewacht", zegt Arturo Bonilla, de chirurg die de ingreep uitvoerde, tegen CBS News

Volgens hem kan de nieuwe technologie mensen met microtie meer zelfvertrouwen geven. Vooral kinderen zouden gepest worden om de aandoening. Bonilla benadrukt dat het om een uiterlijke ingreep gaat; het gehoor verandert er niet door.

Insect
Lees ook:
Insect in je oor: zo groot is de kans dat het jou overkomt