Ga naar de inhoud
Kosten kroegbazen

Pul bier op Oktoberfest in München dit jaar euro's duurder

Bezoekers van het Oktoberfest in München. Beeld © ANP

Bier op het bekende Oktoberfest in München wordt komend najaar 15 procent duurder dan tijdens de editie in 2019. Dat komt door gestegen energieprijzen, lonen en inflatie waardoor de kosten voor kroegbazen veel hoger zijn.

De bezoekers van het Oktoberfest zullen dat merken. De kroegbazen moeten de kosten deels doorberekenen in de prijs voor een Maß, zoals een pul bier van precies één liter tijdens het festijn wordt genoemd.

Psychologische grens

De gemeente München bepaalde dat een Maß dit keer tussen de 12,60 en 13,80 euro mag kosten. In 2019 was dat 10,80 euro tot 11,80 euro. Economisch adviseur en baas van het Oktoberfest, Clemens Baumgärtner, vindt het vooral belangrijk dat de psychologische grens van 14 euro niet is overschreden. "Maar de bierprijzen zijn niettemin aardig hoog."

Biertje
Lees ook:
Biertje voor hetzelfde geld, maar wel een slok minder

Naast de hogere kosten voor kroegbazen zijn ook de materialen en vaklieden duurder geworden die nodig zijn voor het opbouwen van de grote biertenten tijdens de Wiesn, zoals het Oktoberfest eigenlijk heet.

Bierprijzen

De prijzen voor het speciaal voor het Oktoberfest gebrouwen bier zijn altijd een gevoelig punt in München. Maar de prijsstijging voor bier is lang niet alleen in Beieren aan de gang. Zo waarschuwde Heineken eerder al dat bier de komende tijd waarschijnlijk nog duurder wordt. Door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen voor grondstoffen als graan en energie hard gestegen.

Niet alleen bier is duur op het Oktoberfest, dat van 17 september tot 3 oktober wordt gehouden. Een liter water zal 9,67 euro gemiddeld kosten, 80 cent meer dan in 2019. 

Biertje?
Lees ook:
Biertje? Trek dan maar de portemonnee: prijzen omhooggeschoten
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update