Ga naar de inhoud
Geheim rapport

'Poetin ontsnapt aan aanslag en behandeld voor kanker'

Vladimir Poetin. Beeld © EPA

De Russische president Vladimir Poetin heeft in april een behandeling voor vergevorderde kanker ondergaan. Ook was er in maart een moordaanslag op de Russische leider. Dat schrijft het Amerikaanse weekblad Newsweek, dat zich baseert op hoge functionarissen van drie Amerikaanse inlichtingendiensten.

De gezondheid van Poetin wordt intensief besproken binnen de Amerikaanse regering, nadat de inlichtingendiensten eind mei hun vierde beoordeling hadden uitgebracht, schrijft Newsweek. Volgens het geheime rapport lijkt Poetin te zijn opgekrabbeld nadat hij in april de kankerbehandeling had ondergaan. 

Wie
Lees ook:
Wie is Alina Kabajeva, Poetins 'geheime vriendin'?

De inlichtingen bevestigen ook dat in maart een moordaanslag op Poetin is beraamd. De hoge functionarissen zijn bezorgd dat Poetin steeds meer paranoïde wordt over zijn greep op de macht, wat zou leiden tot een wankele en onvoorspelbare koers rond de strijd in Oekraïne.

'Einde nabij'

Maar het is ook een koers die de kans op een nucleaire oorlog minder waarschijnlijk maakt, stellen ze verder. "Poetins greep is sterk, maar niet langer absoluut", zegt een van de hogere inlichtingenofficieren. "Iedereen voelt dat het einde nabij is."

Bekijk ook: Biden noemt Poetin 'dictator' en Russische invasie 'genocide'

01:04