Ga naar de inhoud
Honger als wapen

Regeringspartijen willen speciale VN-missie om graan uit Oekraïne te halen

Oekraïense vluchtelingen lopen in Odessa langs een graanveld. Beeld © Bloomberg

Er moet een internationale VN-missie komen om graan uit Oekraïne te halen. Dat vinden regeringspartijen VVD en D66. Door de oorlog in het land kan het Oekraïense graan niet weg.

Rusland en het Westen geven elkaar de schuld, dus moet Nederland een speciale VN-resolutie indienen, vinden de partijen.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vindt het 'ongelooflijk belangrijk' dat het graan weer uit Oekraïne kan worden geëxporteerd. "160 miljoen mensen worden nu bedreigd door honger, omdat het graan niet wordt vrijgegeven."

Oekraïne
Lees ook:
Oekraïne kan voor 8 miljard euro aan graan niet exporteren

Volgens Ruben Brekelmans van de VVD zou zo'n speciale VN-resolutie ervoor moeten zorgen dat Rusland wordt veroordeeld voor de graanblokkade. "Want honger wordt nu ingezet als wapen", zegt Brekelmans. Hij vindt dat er een corridor moet komen waardoor het graan veilig kan worden geëxporteerd.

Schepen onder VN-vlag

Graan over land weghalen zou onmogelijk zijn, omdat het te gevaarlijk is. Maar de zee wordt momenteel geblokkeerd door Rusland. De partijen pleiten daarom voor een speciale humanitaire missie met schepen die onder VN-vlag varen.

"Dat betekent dat schepen vanuit Odessa of vanuit een andere haven veilig naar andere landen moeten kunnen varen", zegt Brekelmans.

Von
Lees ook:
Von der Leyen: Rusland chanteert de wereld met het schrikbeeld van honger

Voedselcrisis

Sinds begin mei voerde Oekraïne 643.000 ton graan uit, meldde het Oekraïense ministerie van Landbouw onlangs. Dat was in dezelfde periode in 2021 nog 1,8 miljoen ton.

Het tekort aan graan zorgt voor veel voedselproblemen in de wereld. Onder meer Afrika heeft er veel last van. Het continent kampt met extreme droogte en daarbovenop komt er geen graan uit Oekraïne het werelddeel binnen. Hulporganisaties zijn bang dat voedsel onbetaalbaar zal worden. Er dreigt een hongersnood.

Bekijk ook: Graan is Poetins nieuwste wapen tegen het Westen

02:28

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore