Ga naar de inhoud
Vroeger hoogtevrees

Fransman verbreekt record bungeejumpen: 765 keer in etmaal

Dibon tijdens een van zijn 765 sprongen. Beeld © Highland Fling Bungee

Een Fransman heeft in de Schotse plaats Pitlochry het wereldrecord bungeejumpen in 24 uur verbeterd. Met 765 verpulverde hij het oude record van 430 sprongen. Zijn naam staat nu in het Guinness Book of World Records.

De Franse Francois-Marie Dibon begon ooit met bungeejumpen om van zijn hoogtevrees af te komen. Hij was zelfs bang om van een duikplank een zwembad in te springen. Bungeejumpen vormde voor hem het 'ideale medicijn', vertelde hij aan The Guardian. "Je hebt niets te vrezen, want je zit vast aan een koord."

Record verpulverd

De hobby van Dibon liep enigszins uit de hand, en dat resulteerde in de recordpoging van eerder deze week. De Fransman begon op dinsdagochtend met springen en stopte op woensdagochtend.

Al voor middernacht had Dibon het vorige record verbeterd. Dat was in 2017 door de Nieuw-Zeelandse Mike Heard op 430 bepaald. De nieuwe recordhouder was zelf ook verbaasd hoe snel hij op dat aantal sprongen zat. Na een pauze van vijftig minuten ging hij de hele nacht door, totdat hij 765 sprongen had volbracht.

Bekijk hier de laatste sprong van de Fransman.

"Het was ons doel om hoog in te zetten, maar niet zó hoog", zei Dibon, die werd bijgestaan door een team specialisten dat hem in ploegendiensten hielp. "We wisten dat het zou kunnen, maar we hadden nooit zo lang getraind."

Zijn voorbereiding op de poging was zwaar. Door het vele springen werd hij voorheen vaak een soort van zeeziek, schrijft de BBC, omdat hij maar op en neer bleef gaan. Dibon ging daarom 25 uur per week naar de sportschool om zijn lichaam aan te leren om met de schommelingen om te gaan, onder meer door ademhalingsoefeningen.  

Schotse regen

De Fransman koos voor een brug in Schotland vanwege zijn liefde voor het land. Hij sprong 765 keer vanaf een hoogte van 40 meter. Het Schotse weer hielp niet altijd mee: een deel van zijn sprongen moest hij in de regen uitvoeren. Wat Dibon na zijn recordpoging van plan was? "Mijn lichaam verdient rust, dus ik ga het rustig aan doen. Maar ik ga dit wel even vieren met mijn team natuurlijk. Zij verdienen het ook, dit is een gezamenlijk record." 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update