Ook brandstofprijzen verlaagd

In Duitsland reis je vanaf vandaag voor 9 euro per maand onbeperkt met de trein

01 juni 2022 01:14 Aangepast: 01 juni 2022 11:31
Treinreizigers op het station van Berlijn. Beeld © Novum

De komende zomer kan iedereen door heel Duitsland een maand lang onbeperkt met de trein reizen voor 9 euro. De Duitse regering wil met deze regeling stimuleren dat mensen vaker de trein pakken, en de auto laten staan. Maar ook de brandstofprijzen worden verlaagd.

De treintickets zijn vanaf vandaag geldig, de actie loopt in de zomermaanden juni, juli en augustus. Ook mensen van buiten Duitsland kunnen van de actie gebruik maken. Er zouden inmiddels honderdduizenden kaartjes verkocht zijn.

Alleen regionale treinen

Voor Nederlanders die nu dwars door Duitsland willen reizen, opgelet: het gaat alléén om regionale en lokale treinen, geen intercity's. Je kunt voor die prijs dus niet kriskras door het land reizen, tenzij je de tijd hebt om telkens weer op een andere regionale trein over te stappen. En je moet een van de zomermaanden kiezen. Kies je voor juni, dan kan je die maand voor 9 euro reizen, maar niet meer in juli en augustus. 

Een ticket van 9 euro voor een maand onbeperkt treinreizen in Duitsland. Een ticket van 9 euro voor een maand onbeperkt treinreizen in Duitsland.

Benzine ook goedkoper

Duitsland hoopt met de actie dat mensen brandstof besparen door minder vaak met de auto te gaan. Maar ook de brandstofprijzen gaan vanaf vandaag tijdelijk omlaag: benzine wordt 35,2 cent goedkoper, diesel 16,7 cent. De prijsverlaging geldt eveneens in de maanden juni, juli en augustus.

Duitse tankstations aan de grens met Nederland verwachten vanaf vandaag dan ook een massale toestroom van Nederlandse automobilisten. De Duitse prijs kan per liter benzine voor Nederlandse automobilisten zo'n 50 cent schelen.

Mogelijk verkeerschaos

Automobilisten die zich vandaag melden kunnen overigens met een teleurstelling geconfronteerd worden. Nogal wat merken maken eerst de oude voorraad tegen de oude prijs op alvorens de prijzen te verlagen. Tegelijkertijd hebben de grote benzinemaatschappijen de afgelopen twee weken de prijzen ook in Duitsland flink opgedreven, zodat een groot deel van het voordeel in kosten alweer verdampt is. Nogal wat Duitse media spraken daar de afgelopen dagen schande van.

De drukte kan her en der voor een verkeerschaos zorgen. De pomphouders gaan die niet reguleren, want zij voelen zich daarvoor niet verantwoordelijk. Ze wijzen naar de gemeenten, maar die zijn niet op een grote toestroom voorbereid. De politie wacht af en houdt de verkeersstroom nauwlettend in de gaten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Benzineprijs weer flink opgelopen: 'Blijft voorlopig hoog'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore