Ga naar de inhoud
Ook nepwapens verboden

Canada doet wat de VS nalaat: strengere wapenwetten

In beslag genomen wapens in Canada Beeld © Associated Press

De Canadese premier Justin Trudeau heeft de verkoop van pistolen voorlopig bevroren. Ook de handel in airsoftgeweren, nepwapens met plastic kogeltjes, wordt aan banden gelegd. Vergelijkbare maatregelen zijn in de Verenigde Staten nog lang niet aan de orde, stelt Amerikacorrespondent Erik Mouthaan.

"We gaan het aantal pistolen in dit land beperken", zei Trudeau maandag. Hij verwees daarbij nadrukkelijk naar de Verenigde Staten: "We hoeven maar naar onze zuiderburen te kijken om te weten dat de situatie erger wordt als we niet snel en resoluut in actie komen."

Strengere wapenwetgeving lag in Canada al langer voor de hand. In 2021 was het ook een verkiezingsbelofte van Trudeau. Maar toen er 21 mensen om het leven kwamen bij een aanslag op een school in het Texaanse Uvalde, kwam het onderwerp bovenaan de politieke agenda. De schietpartij in Uvalde dompelde de samenleving in diepe rouw: 

Diepe rouw na bloedbad basisschool: 'Mensen zijn in shock'

01:19
Vrijwel iedereen in Uvalde kende wel één van de slachtoffers: "Ze zoeken elkaar op voor troost".

Lessen van Nova Scotia

In 2020 vielen er bij een grote schietpartij in het Canadese Nova Scotia 23 doden. Sindsdien is er een breed draagvlak voor strengere wapenwetgeving.

Canada legt ook de verkoop van nepwapens aan banden. Dat gaat vooral over airsoftgeweren, die moeilijk van echt te onderscheiden zijn. Deze schieten plastic kogeltjes, maar van afstand lijken het net echte wapens. Vorige week schoten politieagenten in de Canadese stad Toronto een man dood omdat hij op straat rondliep met zo'n nepgeweer. Agenten dachten dat het een echt wapen was en zagen de man als bedreiging.

Wie
Lees ook:
Wie was Salvador Ramos, de 18-jarige schutter uit Uvalde?

Waarom niet in de VS?

In de Verenigde Staten zijn zulke strenge maatregelen nog ver weg. Dat komt mede doordat er onvoldoende politiek draagvlak is voor strengere wetgeving.

"Vooral de Republikeinen zijn tegen strengere wapenwetten en zij hebben veel invloed in de Senaat", legt correspondent Erik Mouthaan uit. "Er wordt wel aan een wetsvoorstel gewerkt, de zogenaamde 'red flag law'. Die wet zou ervoor moeten zorgen dat mensen hun wapens inleveren als ze een gevaar vormen voor zichzelf of anderen. Maar het voorstel maakt weinig kans, want tegenstanders zien het als een hellend vlak: als ze dit doorvoeren, zullen er steeds meer beperkingen op wapenbezit komen."

Daarnaast is er een cultureel verschil tussen Canada en de Verenigde Staten. Terwijl relatief veel Amerikanen wapens kopen om zichzelf te verdedigen, worden in Canada bijna alle wapens gekocht voor jagers en schietsporters. Of zoals de Canadese minister van Noodhulp zegt: "In Canada is wapenbezit een voorrecht, niet een recht."