Ga naar de inhoud
'Massaal aan de thee en champagne'

Queen Elizabeth 70 jaar op de troon: vier dagen feest in Engeland

Vanaf donderdag viert het Verenigd Koninkrijk het 70-jarig jubileum van koningin Elizabeth (96). Vier dagen lang staan er festiviteiten op de planning.

De verwachting is dat tien miljoen Britten het jubileum zullen vieren op meer dan 16.000 straatfeesten, meldt de Local Government Association (LGA). "Er wordt hier naartoe geleefd, zoals naar kerst", vertelt correspondent Anne Saenen. "Feestwinkels liggen vol met spullen bedrukt met vlaggen, straten hangen vol met vlaggetjes en Engelse lekkernijen zoals scones met jam zijn al uitverkocht."

Dit jubileum is extra bijzonder voor de Britten, omdat de Queen één van de langst regerende vorsten van de wereld is. Anders dan voorgaande jubilea krijgen de Britten daarom deze keer één dag meer vrij. 

Planning 

Donderdag 2 juni 

  • Traditionele Trooping the Colour-parade met paarden, militairen en muzikanten in het centrum van Londen. 
  • Queen Elizabeth verschijnt op het balkon van Buckingham Palace, net als voorgaande keren. Ondertussen vliegen moderne en historische vliegtuigen over. 

Vrijdag 3 juni 

  • Dankdienst in kathedraal St. Paul in Londen. 

Zaterdag 4 juni 

  • De koningin en haar familieleden bezoeken een paardenrace. 
  • In een liveconcert vanaf Buckingham Palace treden een aantal wereldsterren op, zoals de Britse singer-songwriter George Ezra. 

Zondag 5 juni 

  • Straatfeesten met evenementen variërend van wereldrecordpogingen voor het langste straatfeest tot barbecues in de achtertuin en alles daartussenin. "Hier drinken mensen massaal thee en champagne. Ook zullen zelfgemaakte cakes, quiches en sandwiches meegebracht worden door Britten", aldus Saenen. 
  • Afsluiting van het weekend is de Platinum Jubilee optocht. Ed Sheeran is een van de artiesten die daar optreedt. 

Tijdens het gouden jubileum van koningin Elizabeth in 2002 speelde de gitarist van Queen, Brian May, een gitaarsolo op het dak van Buckingham Palace:

Een glimp opvangen 

Dat koningin Elizabeth al een aantal decennia meegaat, merken de Britten steeds vaker. Zo was ze afgelopen tijd genoodzaakt afspraken af te zeggen vanwege haar gezondheid en mobiliteitsproblemen.

Voor het eerst sinds 1963 kon ze deze maand daarom niet bij de opening van het parlementaire jaar aanwezig zijn. Toch woonde ze onlangs enkele van haar favoriete evenementen bij. Glimlachend verscheen ze bij een paardenshow. "Tot opluchting van de Britten zag ze er de laatste keren goed uit," vertelt Saenen, "en ook nu hopen zij een glimp van haar op te vangen."

Onsterfelijk 

Op de vraag of dit het laatste jubileum van de Britse koningin is, willen mensen uit haar omgeving niet antwoorden. Het reageren op de 'wat als'-vraag vinden zij respectloos en lijkt een taboe, legt Saenen uit. "Verder is er een groot deel van de Britten dat in de ontkenning zit en haar als onsterfelijk ziet."

Ed
Lees ook:
Ed Sheeran zingt liefdeslied ter ere van Queen Elizabeth en Philip