Ga naar de inhoud
Schimmelplaag

In Seine verdwaalde orka is overleden

De orka heeft zeker twee weken in de Seine gezwommen. Beeld © Reuters

De verdwaalde orka die de afgelopen twee weken in de Seine zwom, is een natuurlijke dood gestorven. Het dier, dat ernstig ziek was, werd vanmorgen dood aangetroffen in de buurt van Rouen.

De orka leed aan een schimmelplaag. Dat kan veel leed veroorzaken en is waarschijnlijk ook de reden dat het dier verdwaald is geraakt. Op foto's die met een drone van het dier waren gemaakt, waren tumoren en huiduitslag te zien. Ook kan de ziekte de hersenen aantasten.

Na mislukte pogingen om de orka terug te leiden naar zee besloten deskundigen gisteren om het doodzieke dier te laten inslapen.

Orka
Lees ook:
Orka in Franse rivier wordt met walvisgeluiden naar zee gelokt

Maar zover is het niet gekomen. De non-profitorganisatie Sea Shepherd kwam er vanochtend achter dat het dier niet meer leeft. Het karkas wordt nu uit het water gehaald zodat een autopsie kan worden verricht en de doodsoorzaak kan worden achterhaald.

Mannetje van 4 meter 

De orka is een mannetje van ongeveer 4 meter lang. Hij werd op 16 mei voor het eerst gezien in de monding van de Seine, tussen Le Havre en Honfleur. Daarna zwom hij kilometers landinwaarts naar Rouen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.