Ga naar de inhoud
Beroemd schilderij

Man verkleed als oude vrouw valt Mona Lisa aan met taart

De Mona Lisa in het Louvre in Parijs. Beeld © ANP

Een bezoeker heeft gisteren in een bizar tafereel het wereldberoemde schilderij de Mona Lisa in het Louvre in Parijs met taart aangevallen, schrijft de Spaanse krant El País. Omdat het kunstwerk van Leonardo Da Vinci voorzien in een glazen vitrine zit, bleef het onbeschadigd.

De man was vermomd als oude vrouw en zat in een rolstoel. Hij zou hebben geprobeerd de vitrine kapot te maken, maar dat lukte niet. Daarna gooide hij taart richting het doek en smeerde het gebak uit op het glazen paneel. Net voordat hij door bewakers werd overmeesterd strooide hij nog rozen uit.

Motief

Wat het motief van de man was, is onduidelijk. Hij riep dingen over de bescherming van de aarde toen hij werd afgevoerd door museumwachters, zo is te zien op beelden op social media. Ook zijn er beelden van de met taart besmeurde vitrine. 

Het is niet de eerste keer dat de Mona Lisa werd aangevallen. In augustus 2009 gooide een toerist een kopje thee naar het doek, waardoor de vitrine werd verbrijzeld. In 1974, toen het te zien was in Tokio, viel een vrouw het aan met een roodgekleurde spray, maar het schilderij werd niet beschadigd.

Steen naar doek

In 1956 waren er twee 'aanslagen'. Een man gooide zuur naar de Mona Lisa waardoor het onderste deel beschadigd raakte. Aan het eind van dat jaar gooide een Boliviaanse schilder een steen naar het doek en richtte lichte schade aan.

Russische
Lees ook:
Russische beveiliger kan zich niet inhouden, tekent ogen op abstract schilderij
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update