Ga naar de inhoud
Gedesoriënteerd

In rivier de Seine verdwaalde orka gaat dood

De orka in de seine.

Het bestuur van de Franse stad Rouen laat een in de rivier de Seine verdwaalde orka inslapen. Pogingen om het zeezoogdier te redden zijn mislukt, meldt de prefectuur zondag. Het dier is niet levendig en gedraagt zich grillig en gedesoriënteerd.

De orka lijdt aan een schimmelplaag, wat hem veel leed kan bezorgen. Op met een drone genomen foto's van de orka zijn tumoren en huiduitslag te zien en de ziekte kan ook de hersenen aantasten. Mogelijk verklaart dit waarom het dier gedesoriënteerd is. Bovendien kunnen ook andere verzwakte zoogdieren in de Seine besmet raken.

De orka werd werd volgens de krant La Voix du Nord op 16 mei voor het eerst gesignaleerd in de monding van de Seine, tussen La Havre en Honfleur. Het dier dook eerder ook al een paar keer op voor de Franse noordkust. Inmiddels is hij zo'n 60 kilometer van de oceaan beland.

Walvisgeluiden

Gisteren probeerden Franse experts en reddingsdiensten hem met walvisgeluiden weer naar zee te lokken. De orka liet zich echter niet leiden door de geluiden, maar zwom alleen heen en weer. Om het dier niet nog meer stress te bezorgen, werd zondag besloten om de de reddingsoperatie stop te zetten.

Orka's komen gewoonlijk voor langs de kusten van Schotland, IJsland en Noorwegen en verder naar het zuiden in de Atlantische Oceaan. Hoe het dier in de Seine terechtkwam is niet duidelijk. Mogelijk dwaalde hij eerder in het Kanaal af.

Bekijk ook: wildlife spotten

00:26
Deze orka komt heel dichtbij