Ga naar de inhoud
Zware regenval

Meer dan 30 doden door overstromingen en aardverschuivingen in Brazilië

De brandweer evacueert inwoners uit het getroffen gebied. Beeld © AFP

Stortregens die sinds dinsdag de Braziliaanse staat Pernambuco in het noordoosten van het land teisteren, hebben aan minstens 30 mensen het leven gekost. De meeste slachtoffers vielen door aardverschuivingen op verschillende plekken in de staat.

Door de zware regenval zijn bijna duizend mensen hun woningen ontvlucht. Op sociale media zijn video's te zien van ondergelopen wegen, instortende huizen en aardverschuivingen.

Meer regen voorspeld

Op sommige plekken in de staatshoofdstad Recife is volgens lokale autoriteiten tussen vrijdagavond en zaterdagmorgen 236 millimeter regen gevallen. Er wordt gevreesd dat de situatie erger wordt omdat het volgens de weerdiensten de komende 24 uur blijft regenen.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro sprak op Twitter zijn 'verdriet en solidariteit uit met de slachtoffers van deze trieste ramp' en zei dat zijn regering al het mogelijke zal doen 'om het lijden te verlichten'. Volgens de president wordt onder meer het leger ingezet om te helpen bij noodhulpoperaties en de nodige hulp te bieden aan getroffen families.

Regelmatig zware regen

Brazilië heeft de laatste maanden regelmatig te maken met zware regenval. In februari vielen ook tientallen doden door noodweer. Een grote modderstroom verwoeste toen vele huizen, in de bergen nabij Rio de Janeiro. Bekijk hieronder de beelden van het getroffen gebied:

Tientallen doden na hevige regenval in Brazilië: modderstroom verwoest huizen

01:33
"Het water stond twee meter hoog", vertelt een bewoner van het getroffen gebied.