Ga naar de inhoud
'Stuur alsjeblieft de politie'

Kinderen smeekten om hulp bij bloedbad Texas, maar politie wachtte

Een meisje bij de herdenkingsplaats voor haar vriendin die is omgekomen bij de schietpartij. Beeld © AFP

Wanhopige kinderen hebben minstens acht keer 911 gebeld tijdens het bloedbad in Texas afgelopen week. Ze smeekten de politie om in te grijpen. Dat werd vandaag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. De telefoontjes hielpen niet, de agenten wachtten maar liefst 45 minuten sinds het eerste telefoontje voordat ze ingrepen.

De 18-jarige schutter Salvador Ramos vermoordde in totaal negentien kinderen en twee leraren. Ook schoot hij zijn grootmoeder dood, voordat hij van zijn huis naar de basisschool reed. 

Uit twee lokalen

De Texaanse veiligheidschef Steven Mcraw zei vandaag tijdens een persconferentie dat minstens twee kinderen 911 hebben gebeld, nadat Ramos binnentrad met een AR-15 semiautomatisch geweer. De telefoontjes kwamen uit twee verschillende, naastgelegen klaslokalen van de vierde klas. De school heeft in totaal ongeveer 600 leerlingen en alleen een tweede, derde en vierde klas.

Dit
Lees ook:
Dit zijn de 21 slachtoffers van de schietpartij op de Amerikaanse basisschool

De telefoontjes begonnen een halfuur nadat Ramos het gebouw binnenkwam, om 12.03 uur. Om 12.50 uur werd voor het laatst gebeld, toen schoot de politie Ramos dood.

'Hij doet de deur dicht'

"Hij is in lokaal 112", fluisterde een meisje, van wie McCraw de naam niet bekendmaakte, aan de telefoon om 12.03 uur. Om 12.10 uur belde ze weer om te zeggen dat verschillende mensen dood waren. Om 12.16 uur zei ze dat er nog 'acht of negen' studenten in leven waren.

Om 12.19 uur belde een ander meisje, vanuit het andere klaslokaal, 111. Maar ze hing op, toen een andere student zei dat dat moest. Tijdens een oproep om 12.21 uur zijn drie schoten gehoord. Om 12.36 uur is er 21 seconden lang gebeld. Kort daarna werd opnieuw gebeld en zei een leerling dat 'hij de deur dichtdeed'. 

Het meisje dat het eerste telefoontje pleegde, smeekte de telefoniste om 12.43 uur 'alsjeblieft nu de politie te sturen'. Dat deed ze vier minuten later nog een keer. In het laatste telefoontje zei ze dat ze de politie buiten kon horen. Om 12.50 uur werden schoten gehoord. Dat was het moment dat Ramos werd doodgeschoten, 45 minuten nadat het meisje voor de eerste keer had gebeld.

Lang gewacht

De autoriteiten noemen het een verkeerde beslissing dat agenten zo lang in de hal wachtten. De aanwezige commandant dacht onterecht dat er geen kinderen in gevaar waren, zei de Texaanse veiligheidschef Steven McCraw gisteren in een persconferentie.

Miah
Lees ook:
Miah (11) smeerde zich in met bloed en hield zich dood tijdens schietpartij Texas

Of agenten tijdens het wachten van deze telefoontjes afwisten, kon McCraw vandaag niet zeggen.

Diepe rouw

De inwoners van Uvalde in Texas zijn in diepe rouw om de 21 slachtoffers van de schietpartij. Ramos heeft in het uur tijd dat hij in de school aanwezig was, meer dan honderd kogels gelost. Sommige van de (meestal) 9- en 10-jarige leerlingen die vastzaten met de schutter overleefden het bloedbad, onder wie twee die 911 belden. 

Ook dit negenjarige jongetje overleefde de schietpartij. In onderstaande video doet hij zijn verhaal:

Jongetje (9) overleefde schietpartij op school: 'Schutter zei: tijd om te sterven'

01:05
Dinsdag schoot een 18-jarige man 19 kinderen en twee leraren dood op een basisschool in Texas. Eén van de kinderen die de schietpartij overleefde, doet zijn verhaal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore