Ga naar de inhoud
Ernstig verzwakt

Orka in Franse rivier wordt met walvisgeluiden naar zee gelokt

De orka heeft zeker twee weken in de Seine gezwommen. Beeld © Reuters

In Frankrijk is een reddingsoperatie op touw gezet voor de verdwaalde orka die al dagen in de Seine zwemt. Met walvisgeluiden wordt geprobeerd het dier naar zee te lokken.

De orka zwemt halverwege Le Havre en Rouen, bij de plaats Rives-en-Seine. Dat is zo'n 60 kilometer van de oceaan. Het dier zwemt daar alleen maar heen en weer, lijkt erg verzwakt en heeft weinig overlevingskans.

Met de inzet van walvisgeluiden willen experts vermijden dat een schip moet worden ingezet voor de reddingsoperatie, wat het verzwakte dier nog meer stress zou bezorgen.

De orka werd volgens de krant La Voix du Nord op 16 mei voor het eerst gesignaleerd in de monding van de Seine. Het dier dook eerder ook al een paar keer op voor de Franse kust.

Weinig hoopvol

Orka's komen gewoonlijk voor langs de kusten van Schotland, IJsland en Noorwegen en verder naar het zuiden in de Atlantische Oceaan. Het is niet duidelijk of de orka is afgedwaald wegens ziekte. Mogelijk gaat het om een jong dier dat zijn groep is kwijtgeraakt.

Deskundigen zijn niet erg hoopvol over de kans dat de orka teruggeleid kan worden naar de oceaan. "Hoe langer de orka rondzwemt in zoetwater, hoe sneller het dier achteruitgaat."

Orka
Lees ook:
Orka Morgan toch gebruikt in shows Tenerife: 'Had niet gemogen'

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS