Ga naar de inhoud
Net als op de Balkan

Baas Europol maakt zich zorgen over leveringen wapens aan Oekraïne

Beeld © AFP

De Europese politieorganisatie Europol maakt zich zorgen over de grote hoeveelheid wapens die aan Oekraïne wordt geleverd. Als de oorlog is afgelopen, zouden die in verkeerde handen kunnen vallen.

Dat zegt Europol-chef Catherine De Bolle in gesprek met de Duitse krant Die Welt am Sonntag. De Bolle is vooral bang voor een herhaling van het einde van de oorlogen op de Balkan.

Wapens uit die oorlogen worden dertig jaar later door criminele bendes gebruikt, zegt De Bolle. Ze is bang dat de wapens uit Oekraïne ook blijven rondzwerven.

Nederland
Lees ook:
Nederland leverde al voor ruim 50 miljoen aan wapens aan Oekraïne

Europol gaat een speciale internationale eenheid opzetten tegen de verspreiding van oorlogswapens. Die moet daar een strategie tegen ontwikkelen, want 'ooit is de oorlog voorbij'.

Terroristen en extremisten

Er moet ook gekeken worden naar verdachte bewegingen van terroristen of extremisten tussen Oekraïne en de Europese Unie. De situatie is nu volgens De Bolle erg veranderlijk en onoverzichtelijk.

Veel landen leveren wapens aan Oekraïne om het land te helpen in de strijd tegen de Russen. Ook Nederland leverde voor tientallen miljoenen aan wapens.

Bekijk ook: in het Severodonetsk leven duizenden mensen onder de grond

01:46
De gevechten in het oosten van Oekraïne gaan in alle hevigheid door. Het Russische leger heeft zich gericht op de stad Severodonetsk.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.