Ga naar de inhoud
'Grondwet onder vuur'

Trump geeft schuld van Uvalde aan 'losgeslagen gek', wapens juist nodig

Donald Trump op het congres van de NRA. Beeld © AP

De schietpartij in Texas is voor oud-president Donald Trump geen reden voor strengere wapenwetten. "Juist het bestaan van het kwaad is reden om mensen te bewapenen", zei hij.

Trump sprak op het congres van de machtige wapenlobby NRA, dat toevallig ook in Texas wordt gehouden.

Miah
Lees ook:
Miah (11) smeerde zich in met bloed en hield zich dood tijdens schietpartij Texas

"Het bestaan van het kwaad in onze wereld is geen reden om gezagsgetrouwe burgers hun wapens te ontnemen, het bestaan van het kwaad is een van de allerbeste redenen om gezagsgetrouwe burgers te bewapenen", zei Trump.

Strengere wapenwetten

Sinds de schietpartij, die dinsdag 21 mensen het leven kostte, wordt er opgeroepen tot strengere wapenwetten. Democraten willen een verbod op aanvalswapens, zoals de AR-15. Die werd door de schutter gebruikt:

Dit is de AR-15, het wapen waarmee de schutter in Texas een bloedbad aanrichtte

01:46
In Texas kun je er makkelijk aankomen: een AR-15-geweer. Vanaf je achttiende kun je 'm kopen.

Trump zegt dat strengere wapenwetten niks hadden kunnen doen om deze schietpartij te voorkomen. Bovendien sprak hij van een glijdende schaal: linkse politici zouden volgens hem niet alleen aanvalswapens willen verbieden, ze zouden alle wapens willen afpakken.

Vier
Lees ook:
Vier dagen na schietpartij basisschool houdt wapenlobby een congres

Het tweede amendement van de grondwet, dat het bezit van wapens toestaat, zou volgens Trump 'onder vuur' liggen. "Ze willen alle wapens afpakken, dat weten we allemaal. Dit zou een eerste stap zijn, maar er volgt dan nog wel een tweede en een derde."

'Zieke geesten'

De oplossing is volgens Trump om meer veiligheidsmaatregelen te nemen op scholen. En om meer te doen aan geestelijke gezondheid.

"Al deze zieke geesten hebben hetzelfde profiel", zegt hij. Hij las de namen voor van alle negentien kinderen die hij beschreef als slachtoffers van een 'losgeslagen gek'. Naast de negentien kinderen kwamen ook twee leraren om het leven.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update