School shooting

Agenten wachtten drie kwartier voordat ze ingrepen bij bloedbad Texas

27 mei 2022 19:07 Aangepast: 28 mei 2022 07:57
Politie bij de school in Uvalde, Texas. Beeld © AP

19 agenten hebben tijdens de dodelijke schietpartij in Uvalde maar liefst vijfenveertig minuten in een hal gewacht, tot ze de schutter confronteerden.

Er is gewacht tot een agent een hoofdsleutel in handen kreeg, die toegang gaf tot het lokaal. De autoriteiten noemen dat nu een verkeerde beslissing, de deur had opengebroken moeten worden.

Onterecht gedacht

De aanwezige commandant heeft onterecht gedacht dat er geen kinderen in gevaar waren, zegt de Texaanse veiligheidschef Steven McCraw in een persconferentie. "Als het helpt, zou ik daar mijn excuses voor willen aanbieden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wanhoop en doodsangst: zo voltrok zich het drama in Texaanse school

Dat de agenten zich klaarblijkelijk niet realiseerden dat het om een actieve schietsituatie ging, is extra pijnlijk omdat zeker twee kinderen de hulpdiensten hebben gebeld. Beide kinderen hebben de schietpartij overleefd.

Agenten op afstand gehouden

Ook waren aangesnelde agenten van de grenspolitie relatief snel ter plaatse, maar zij werden door de lokale politie op afstand gehouden. Pas een uur later schakelden zij de 18-jarige schutter Salvador Ramos uit.

Ramos heeft in het uur tijd dat hij in de school aanwezig was, meer dan honderd kogels gelost. Hij doodde 19 kinderen en 2 leraren. De schutter werd uiteindelijk na een vuurgevecht met de politie gedood. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schutter Texas schreef Duits meisje: 'Ik heb mijn oma doodgeschoten'

Ook lijkt het erop dat het drama helemaal voorkomen had kunnen worden. Uit het onderzoek blijkt nu dat een agent die snel ter plaatse was, vlak langs schutter reed, nog voordat die de school betrad. Voordat Ramos binnen was, liep hij eerst vijf minuten al schietend op de ramen rond het gebouw.

De gealarmeerde agent zat op dat moment achter de verkeerde persoon aan. De persoon die hij dacht dat de schutter was, bleek een leraar te zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore