Aanhouding gefilmd

Fatale aanhouding schokt Brazilië: zwarte man in kofferbak van politieauto gestikt

27 mei 2022 17:24 Aangepast: 27 mei 2022 20:09
De agenten houden de kofferbak dicht, waar de man in ligt. Beeld © CNN

In Brazilië is er woedend gereageerd op een video waarin een zwarte man in de plaats Umbaúba door agenten in een auto wordt gestopt. Het heeft er de schijn van dat de agenten daarna een gasgranaat in de auto gooien. De man, de 38-jarige Genivaldo de Jesus Santos, overleefde het niet.

De politie stelt dat de man zich agressief had gedragen tegen de politie. Daarom zouden er 'technieken zijn gebruikt om de man te immobiliseren'.

Medicatie schizofrenie

Volgens de familie van de man ging het anders. Neef Wallison de Jesus, die erbij was, vertelde aan de Britse krant The Guardian dat zijn oom op een motor reed en werd gevraagd te stoppen om zijn shirt omhoog te trekken. Zijn oom zou zenuwachtig zijn geworden, toen de agenten zijn medicatie tegen schizofrenie, ontdekten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Agent die toekeek bekent medeplichtigheid dood George Floyd

Wallison zou de politie nog gewaarschuwd hebben dat de medicatie daarvoor bedoeld was, 'maar toen begon de mishandeling al'. 

Ook anderen vertellen het verhaal van de mishandeling. 'Ze gaan hem vermoorden', is in de video te horen, die online veel wordt gedeeld. 

De agenten namen Genivaldo de Jesus Santos vervolgens mee naar het bureau, en daarna naar het ziekenhuis toen duidelijk was dat hij buiten bewustzijn was. Daar bleek hij te zijn overleden.

80 procent slachtoffers politiegeweld is zwart

In Brazilië wordt er nu vol afschuw over de dood van de man gesproken. Een misdaad is het volgens velen, en ook 'een daad van racisme'. In Brazilië is politiegeweld aan de orde van de dag en treft vaak zwarte mensen.

The Guardian zocht uit dat er in 2020 zeker 6416 mensen overleden door politiegeweld, in 80 procent van de gevallen ging het om zwarte mensen.

Renata Souza, een zwarte activist in Brazilië en ook politicus, heeft woedend gereageerd:  "Nog een zwart lichaam geëxecuteerd door de staat. Dit is onacceptabel. Waar is de democratie voor de zwarte mensen van dit land?"

Ook was er een protest bij de begrafenis van Santos. Daar werden onder meer autobanden in brand gezet.

De Braziliaanse politie zegt een onderzoek ingesteld te hebben naar het handelen van de agenten en de omstandigheden bij de dood van Santos. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore