5 vragen en antwoorden

Vier dagen na schietpartij basisschool houdt wapenlobby een congres

27 mei 2022 15:36 Aangepast: 28 mei 2022 08:03
Een handvol demonstranten heeft zich verzameld voor het gebouw waar de NRA samenkomt. Beeld © AP

Amerika’s grootste wapenlobby houdt vandaag een congres in Texas, vier dagen na de schietpartij waarbij negentien basisschoolleerlingen en twee docenten werden gedood. De NRA ziet geen reden om het feestje te schrappen, al vindt het plaats op vier uur rijden van het in rouw gedompelde Uvalde. Correspondent Erik Mouthaan over de macht van de belangengroep. 

1. Wat is de NRA?

"De National Rifle Association is een vereniging van wapenbezitters. De groep zegt vandaag de dag 5 miljoen leden te hebben. De NRA werd al opgericht in 1871, en was er in zijn beginjaren vooral op gericht om schieten als sport en voor de jacht te promoten."

2. Hoe politiek is die groep?

"Zeer politiek betrokken. En heel rechts. De groep heeft door de jaren heen actiegevoerd om wapenwetten te versoepelen, want volgens de NRA is elke aanscherping van wapenwetten een overtreding van de persoonlijke vrijheid van burgers om wapens te bezitten. De groep heeft machtige lobbyisten in Washington en doneert miljoenen aan de campagnes van politici die het NRA-gedachtengoed omarmen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie was Salvador Ramos, de 18-jarige schutter uit Uvalde?

3. Waarom luisteren rechtse politici zo goed naar wat de NRA wil?

"Een Republikein die zich niet precies aan de lijn van de NRA houdt als het gaat om wapenwetten, krijgt een negatief rapportcijfer. Die 'rating' van de NRA doet ertoe in conservatieve gebieden van de VS waar wapenbezit heel vanzelfsprekend is. Je ziet dat politici de denkpatronen van de NRA overnemen, zoals de roep om na een schietpartij juist meer wapens te kopen. "Het enige dat een slechte vent met een wapen kan doen stoppen, is een goede vent met een wapen", zei NRA-baas Wayne LaPierre in 2012." 

4. Kan die macht doorbroken worden?

"De NRA is niet meer zo machtig als dat de organisatie tien jaar geleden was. Een serie schandalen rond verduistering van geld en machtsmisbruik in de directie leidde tot een faillissement en onvrede bij leden. De groep heeft zijn hoofdkwartier onlangs verplaatst naar Texas nadat de minister van Justitie in de staat New York had geprobeerd de groep te ontbinden wegens fraude. 

Er zijn overigens ook leden die vinden dat de groep niet rechts genoeg is, en zij richten nu eigen wapengroepen op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn de 21 slachtoffers van de schietpartij op de Amerikaanse basisschool

5. Zijn er ook tegenhangers, een soort anti-NRA?

"Ja. Groepen die zich inzetten voor wapenbeheersing groeien snel, zoals Moms Demand Action, en ook een instelling die is opgericht door Gabby Giffords, het parlementslid dat door haar hoofd werd geschoten bij een supermarkt, en dit overleefde. Die groepen, vaak gesteund door linkse miljardairs, proberen 'gezond verstand wapenwetten' door het parlement te loodsen, maar voorlopig zonder succes." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore