Ga naar de inhoud
Veel online contacten

Schutter Texas schreef Duits meisje: 'Ik heb mijn oma doodgeschoten'

Schutter Salvador Ramos (18) veroorzaakte een bloedbad in Texas. Beeld © ANP / Zuma / REX

De 18-jarige schutter die deze week een bloedbad aanrichtte in Texas, had tot vlak voor de schietpartij nog online contact met verschillende jongeren. Meisjes kregen, zonder daar om gevraagd te hebben, foto's van geweren. Eén Duits meisje kreeg zelfs bericht toen Salvador Ramos zijn oma al had neergeschoten.

Meer dan twaalf mensen zeggen tegen ABC News berichten te hebben gekregen van Salvador Ramos in de uren, dagen en weken voordat hij negentien kinderen en twee leerkrachten doodschoot in Uvalde.

Ontluisterende berichten

Volgens de Amerikaanse zender gaat het om 'ontluisterende berichten'. De gouverneur van Texas zei eerder deze week al dat de schutter de schietpartij via Facebook aankondigde en ook privé mensen benaderde, maar details daarover waren nog niet bekendgemaakt.

Dit
Lees ook:
Dit zijn de 21 slachtoffers van de schietpartij op de Amerikaanse basisschool

Enkele uren voor de schietpartij zou Ramos een meisje via Instagram hebben verteld dat hij een geheim met haar wilde delen, schrijft ABC. De politie onderzoekt deze berichten momenteel. Twee dagen eerder was het meisje getagd in een foto met een geweer.

'Waarom stuur je mij dit geweer?'

Ook een ander meisje kreeg een bericht met een foto van een geweer dat op de ochtend van de schietpartij werd verstuurd. "Waarom stuur je mij dit geweer?", vroeg zij.

Het schokkendste bericht werd verstuurd nadat Ramos zijn oma al had neergeschoten. Via het sociale medium Yubo kreeg een meisje in Duitsland bericht dat de 18-jarige schutter op weg was naar zijn volgende doelwit: de basisschool waar alle jonge slachtoffers om het leven kwamen.

Verslaggever Sophie van der Meer was in het Texaanse stadje Uvalde en zag daar hoe de hele gemeenschap in diepe rouw is gedompeld na het bloedbad:

Diepe rouw na bloedbad basisschool: 'Mensen zijn in shock'

01:19

Het Duitse meisje had al enige tijd contact met Ramos en vertelt ABC News dat zij zichzelf sinds de schietpartij heeft afgevraagd of ze het bloedbad had kunnen voorkomen. "Had ik hem op andere gedachten kunnen brengen?"

Ze neemt het zichzelf kwalijk dat ze geen gevaar zag in de foto's van wapens die Ramos op zijn 18de verjaardag, op 16 mei, online plaatste.

Schutter gebruikte nieuwe sociale media zoals Yubo

Salvador Ramos maakte gebruik van relatief nieuwe sociale media, zoals het zeer populaire Yubo, meldde The Washington Post deze week. Ook de app Discord en het beter bekende Snapchat en Instagram werden door hem gebruikt.

Yubo is een platform dat lijkt op Tinder en waarbij jonge gebruikers door te swipen nieuwe vrienden te maken. Ook worden in virtuele ruimtes livestreams gecreëerd en kunnen gebruikers spellen met elkaar spelen.

De Amerikaanse krant waarschuwt ervoor dat het contact tussen vooral middelbare scholieren op deze apps voor de autoriteiten onzichtbaar is. Signalen dat geweld aanstaande is, worden zo dus niet opgemerkt.  

Echtgenoot
Lees ook:
Echtgenoot van lerares die omkwam bij schietpartij Texas 'gestorven van verdriet'

Aantrekkelijke meisjes

Ook in de week voorafgaand aan de schietpartij nam de schutter contact op met verschillende socialemediagebruikers van over de hele wereld, waaronder ook Griekenland. Via Yubo kondigde hij de schietpartij bij meerdere mensen aan. Eén gebruiker rapporteerde de schutter, maar met haar verzoek werd volgens haar niets gedaan.

Een woordvoerder van het sociale netwerk zegt tegen ABC News niet te kunnen reageren in afwachting van het onderzoek van de autoriteiten. Ramos zou vooral aantrekkelijke meisjes hebben benaderd. Ook wilde hij proberen in het echt met hen af te spreken.

Wie
Lees ook:
Wie was Salvador Ramos, de 18-jarige schutter uit Uvalde?