Sinds 1971 vast

Vervroegde vrijlating voor 74-jarige volgeling massamoordenaar Charles Manson

27 mei 2022 08:15 Aangepast: 27 mei 2022 09:21
De 74-jarige Patricia Krenwinkel mag worden vrijgelaten. Beeld © ANP / AP

De 74-jarige Patricia Krenwinkel, een volgeling van de beruchte massamoordenaar Charles Manson, mag van een onderzoekscommissie vervroegd vrijkomen. Zij zit al sinds 1971 vast voor betrokkenheid bij de moord op actrice Sharon Tate en zes anderen in 1969. Of ze ook écht vrijkomt, is nog de vraag.

Charles Manson verzamelde in de jaren 60 een schare overwegend jonge vrouwelijke volgelingen om zich heen die bekendstond als de 'Manson Family'.

Gruwelijke moorden

In de zomer van 1969 zette hij de groep aan om het huis van Tate en haar man filmregisseur Roman Polanski te overvallen. Polanski was niet thuis, maar de zwangere Tate en vier gasten werden op gruwelijke wijze om het leven gebracht. In de rechtszaal bekende Krenwinkel later een van de slachtoffers 28 keer te hebben gestoken met een mes.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fascinatie voor moordenaar Charles Manson bleef, ondanks gruweldaden

Manson, Krenwinkel en twee andere jonge vrouwen werden in 1971 ter dood veroordeeld voor de moorden. Een jaar later werden hun straffen omgezet in levenslang.

Patricia Krenwinkel (midden) in 1970. Patricia Krenwinkel (midden) in 1970.

Manson zelf stierf in 2017 op 83-jarige leeftijd een natuurlijke dood. Hoe hij in de decennia daarvoor een cultureel fenomeen werd, lees je in dit artikel dat we schreven na zijn dood.

Langst zittende vrouw in Californië

Krenwinkel is volgens The Los Angeles Times de langst vastzittende vrouw in Californië. Het staat niet vast dat ze nu vrijkomt. Het besluit van de commissie moet worden beoordeeld door een hogere commissie. Daarna beslist de gouverneur van Californië, Gavin Newsom. Newsom heeft in het verleden verzoeken om vervroegde vrijlating van andere leden van de Manson Family afgewezen.

Wie was Charles Manson eigenlijk? Hij was enorm muziekfan en haalde inspiratie voor zijn moorden uit de songteksten van The Beatles. In deze video (uit 2017) leggen we er meer over uit: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore