Ga naar de inhoud
'Intimiderend compliment'

Spaans parlement scherpt wet aan: alleen seks na instemming

Ook in Nederland wordt er gesproken over dit onderwerp. Beeld © ANP

De Spaanse regering heeft ingestemd met een wetsvoorstel waardoor uitdrukkelijke instemming nodig is voor seks. Daarmee heeft het land volgens de minister van Gelijkheid, Irene Montero, een grote stap gezet in de aanpak van 'seksuele terreur en de cultuur van verkrachting'.

Aanranding wordt in principe als verkrachting beschouwd, ongeacht of het slachtoffer zich verzet of het uit angst laat gebeuren. Straffen kunnen oplopen tot vijftien jaar cel. Ook 'intimiderende' complimenten worden strafbaar, evenals het verspreiden van seksvideo's.

Alleen parlementariërs van de conservatieve Volkspartij (PP) en het uiterst rechtse Vox stemden tegen de zogenoemde 'Alleen ja is ja'-wet. Zij denken dat onschuldigen er de dupe van kunnen worden.

Meldingen
Lees ook:
Meldingen van verkrachting leiden bijna nooit tot veroordeling van een dader

'Geweldige dag' 

Minister Montero van de linkse partij Podemos is in haar nopjes. "Vandaag is een geweldige dag voor alle vrouwen. We waren het aan alle slachtoffers van seksueel geweld verschuldigd. De feministische beweging schrijft geschiedenis in Spanje."

De wet komt er op haar initiatief na geruchtmakende groepsverkrachtingen waarbij de daders met lichte straffen waren weggekomen. Goedkeuring van de senaat wordt als een formaliteit beschouwd.

Bekijk ook onderstaande video, waarin vrouwen vertellen waarom het taboe rondom verkrachtingen moet worden doorbroken:

#zeghet: taboe op aanranding doorbroken

02:43