'We zetten alles op alles'

Oekraïne: Russen hebben overhand in regio Loehansk

26 mei 2022 16:07 Aangepast: 26 mei 2022 20:25
Een groot deel van de infrastructuur in de Donbas is verwoest. Beeld © SIPA USA

De Russen hebben momenteel de overhand bij de strijd in de fel omstreden Oost-Oekraïense regio Loehansk. Een Oekraïense generaal erkende dat, maar hij zei ook dat Oekraïne alles op alles zet en doet wat het kan.

Russische troepen hebben gisteren meer dan veertig steden in de oostelijke Donbas-regio van Oekraïne beschoten, meldt het Oekraïense leger. Een van de gevolgen daarvan is dat de laatste ontsnappingsroutes afgesloten dreigen te raken voor burgers. "De bezetters beschoten meer dan veertig steden in de regio's Donetsk en Loehansk", schrijft de legerstaf op Facebook. "Daarbij werden 47 civiele locaties, waaronder 38 huizen en een school, vernietigd of beschadigd."

Het Oekraïense leger claimt echter ook dat tien vijandelijke aanvallen werden afgeslagen, dat vier tanks en vier drones werden vernietigd en dat 62 'vijandelijke soldaten' werden gedood. De pro-Russische separatisten in de Donbas zeggen dat zij circa 8000 Oekraïners vast houden. Het cijfer is niet onafhankelijk geverifieerd.

Compleet willen veroveren

Waarnemers verwachten dat de Russen Loehansk en de aangrenzende regio Donetsk, beide in het Donbas-gebied, compleet willen veroveren. Een deel van het gebied is sinds 2014 al onder controle van pro-Russische rebellen.

Een maand geleden werden er vanwege de oorlog tientallen doodzieke Oekraïners geëvacueerd uit een hospice in de Donbas. Dat zie je op onderstaande video: 

De Oekraïense generaal sloot verder nieuwe Russische raketaanvallen op het relatief rustige westen van Oekraïne niet uit. Oekraïne zou hebben gezien dat Rusland Iskander-raketsystemen naar de regio Brest in het buurland Belarus verplaatst, van waaruit Oekraïne kan worden bestookt.

Ook Charkov, de tweede stad van Oekraïne, is opnieuw gebombardeerd. Zeker zeven burgers zijn daarbij gedood. Onlangs was in de metropool juist begonnen met een terugkeer naar het normale leven na het einde van een Russisch offensief. Sinds half mei was het relatief rustig in de stad in het oosten van Oekraïne, zo'n vijftig kilometer van de Russische grens. De stad telde voor de oorlog zo'n 1,5 miljoen inwoners.

'Doel is kristhalhelder'

Ondertussen is de Duitse bondskanselier Olaf Scholz ervan overtuigd dat president Poetin niet zal slagen. In een toespraak tijdens het World Economic Forum in het Zwitserse Davos zei de regeringsleider dat 'Poetin heeft gefaald in al zijn strategische doelen' en de verovering van Oekraïne 'verder weg is dan aan het begin van de oorlog'.

"Ons doel is kristalhelder: Poetin moet deze oorlog niet winnen. En ik ben ervan overtuigd dat hij niet zal winnen", aldus Scholz. Hij had het verder in zijn toespraak vooral over de opkomende landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika die zich tot dusver hebben onthouden van kritiek op de Russische invasie. In de hoop dat te kunnen veranderen, heeft Scholz regeringsleiders van India, Indonesië, Zuid-Afrika, Senegal en Argentinië uitgenodigd voor de G7-top in Duitsland volgende maand.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drie maanden oorlog in Oekraïne: hoe gaat het nu?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore