Operatie door 30 artsen

Schotse dakdekker krijgt nieuwe handen: 'Zo surrealistisch'

26 mei 2022 12:09
Steven Gallagher drinkt een glas water met zijn nieuwe handen. Beeld © ANP / Alamy Limited / Jane Barlow

Een Schotse dakdekker met een auto-immuunziekte heeft een dubbele handtransplantatie gekregen. Die ingreep heeft hem 'nieuw leven ingeblazen', vertelt hij. Nooit eerder kreeg iemand met zo'n aandoening twee nieuwe handen. "Toen ze het opperden, schoot ik in de lach. Dit doen ze toch alleen in sciencefictionfilms?"

De pijn aan zijn rechterarm begon voor Steven Gallagher (48) dertien jaar geleden en kwam tegelijkertijd met een ongewone uitslag op zijn wangen en neus. Artsen wisten zich geen raad. Hij werd geopereerd, maar de pijn keerde al gauw terug in beide armen.

Vader van drie dochters

De vader van drie dochters (12, 24 en 27) werd doorverwezen naar een specialist, die hem de diagnose gaf: sclerodermie, een auto-immuunziekte. De ziekte veroorzaakte littekens op zijn huid en problemen met zijn organen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor het eerst in Nederland: vrouw krijgt dubbele handtransplantatie

Ongeveer zeven jaar geleden begonnen zijn vingers naar binnen te knijpen. Zijn handen maakten na verloop van tijd een soort vuist waar hij zelf geen invloed meer op had. Hij had vreselijk veel pijn, vertelt Gallagher tegen de BBC.

Sclerodermie, een zeldzame ziekte

Sclerodermie (ook wel systemische sclerose genoemd) is een aandoening waarbij patiënten last krijgen van ontstekingen en verhardingen van het bindweefsel. Bindweefsel komt in het hele lichaam voor. Het zorgt ervoor dat de cellen van de huid, gewrichten, spieren en organen bij elkaar worden gehouden.

Systemische sclerose is een auto-immuunaandoening. Bij auto-immuunaandoeningen valt je afweersysteem je eigen lichaamsweefsel aan. Hierdoor ontstaan ontstekingen.

Systemische sclerose komt niet vaak voor, het is een zeldzame ziekte. Ongeveer 3000 mensen in Nederland hebben het. De diagnose wordt elk jaar zo’n 100 keer gesteld.

Bron: Reuma Nederland

"Mijn handen werden onbruikbaar", herinnert Gallager zich. "Ik kon niets anders meer doen dan dingen met twee handen optillen."

De Schot, die tot dan toe als dakdekker werkte, kwam thuis te zitten in het dorpje Dreghorn, niet ver van Glasgow. Hij werd doorverwezen naar een plastisch chirurg die gespecialiseerd is in handoperaties. Deze arts opperde de dubbele handtransplantatie, waar Gallagher lachend op reageerde.

Risico's

Gallagher sprak met artsen over de risico's van de ingreep, die zo'n twaalf uur zou duren en waar 30 medici bij betrokken waren. Iemand met een auto-immuunziekte werd nooit eerder aan twee nieuwe handen geholpen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Patiënt overleden die hart van een varken kreeg

"Er was een reële kans dat ik mijn beide handen zou verliezen. Het risico daarop was weliswaar niet groot, maar het was een mogelijkheid", zegt de Schot. "Mijn vrouw en ik hebben er uitgebreid over gesproken en ik besloot om het erop te wagen."

'Surrealistisch'

In december vorig jaar was het zover en werd Gallagher geopereerd, nadat een geschikte donor was gevonden. "Het was surrealistisch toen ik wakker werd na de operatie", vertelt hij. "Deze handen zijn fantastisch, sinds het allereerste begin kon ik ze bewegen.

De 48-jarige Steven Gallagher met zijn twee nieuwe handen. De 48-jarige Steven Gallagher met zijn twee nieuwe handen.

Gallagher bracht vier weken in het ziekenhuis door en heeft sindsdien elke week fysiotherapie. "Sommige handelingen blijven lastig, maar het wordt steeds iets beter. Het grote verschil is de pijn. Die was voor de operatie verschrikkelijk, nu heb ik helemaal geen last meer."

Psychologische test

De arts die de operatie uitvoerde, vertelt aan de BBC dat een handtransplantatie 'heel anders is dan de transplantatie van bijvoorbeeld een nier'. Handen gebruik je gedurende de hele dag en daarom kan zo'n transplantatie voor patiënten heel confronterend zijn. Gallagher moest voorafgaand aan de ingreep dan ook een psychologische test doen.

Gallagher is dolblij dat de operatie geslaagd is en hoopt in de toekomst weer te kunnen werken, zodra zijn handen voldoende hersteld zijn.

Vaker uitgevoerd

In Engeland werd in 2016 voor het eerst een dubbele handtransplantatie uitgevoerd. Enkele jaren later werd ook in Nederland voor het eerst zo'n operatie uitgevoerd.

In 2015 kreeg een Amerikaans jongetje een dubbele handtransplantatie. De toen 8-jarige Zion Harvey was het eerste kind bij wie zo'n ingreep succesvol werd uitgevoerd. Bekijk in deze video (uit 2016) hoe het hem een jaar na de operatie verging: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore