'Zwaar in meerderheid'

Oekraïne: Russen beschoten ruim 40 steden in Donbas

26 mei 2022 05:48
Een vrouw tussen de verwoeste gebouwen in de Donbas-regio. Beeld © ANP

Russische troepen hebben gisteren meer dan veertig steden in de oostelijke Donbas-regio van Oekraïne beschoten, meldt het Oekraïense leger. Een van de gevolgen daarvan is dat de laatste ontsnappingsroutes voor burgers afgesloten dreigen te raken.

'De bezetters beschoten meer dan veertig steden in de regio's Donetsk en Loehansk', schrijft de legerstaf op Facebook. 'Daarbij werden 47 civiele locaties, waaronder 38 huizen en een school, vernietigd of beschadigd.' Het Oekraïense leger claimt echter ook dat tien vijandelijke aanvallen werden afgeslagen, dat vier tanks en vier drones werden vernietigd en dat 62 'vijandelijke soldaten' werden gedood.

Russen 'zwaar in meerderheid'

Eerder op de dag, tijdens het World Economic Forum in Davos, zei Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba dat zijn land meerdere raketlanceersystemen nodig heeft om de Russische vuurkracht te evenaren. Hij zei te hopen dat het Westen die wil leveren.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei gisteren in zijn dagelijkse videoboodschap dat in sommige delen van het oosten de Russische troepen 'zwaar in de meerderheid' zijn. Net als Koelaba vroeg Zelenski om meer wapens. "We hebben de hulp van onze partners nodig, vooral wapens voor Oekraïne. Volledige hulp, zonder uitzonderingen, ongelimiteerd, genoeg om te winnen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rusland voert strijd in Oost-Oekraïne op: 'Niet vol te houden'

In de Oost-Oekraïense stad Lisitsjansk heeft de politie ondertussen minstens 150 mensen begraven in een massagraf, meldt een hoge ambtenaar van de regio Loehansk op berichtendienst Telegram. Gouverneur Serhij Hajdaj van Loehansk belooft dat de doden na de oorlog alsnog een fatsoenlijke begrafenis krijgen.

Het massagraf beval zowel slachtoffers van Russische beschietingen als mensen die een natuurlijke dood stierven, aldus Hajdaj. Op videobeelden is te zien hoe lijken in witte zakken, elk met een naamlabel, in een kuil worden gelegd.

Dagenlange beschietingen

Volgens Hajdaj hebben Russische troepen inmiddels zo'n 95 procent van Loehansk in handen. De steden Severodonetsk en Lisitsjansk, die voor de oorlog elk zo'n 100.000 inwoners telden, zijn nog steeds in Oekraïense handen maar worden al dagenlang beschoten.

Er zijn in het gebied waarin beide steden liggen nog maar ongeveer 40.000 burgers over, van wie er volgens Hajdaj bijna niemand wil vertrekken.

Bekijk ook: Oekraïners in omsingelde stad Severodonetsk houden hoop: 'We gaan winnen'

Severodonetsk is de laatste stad in de regio Loehansk, die nog in handen is van Oekraïne. Maar de Russen hebben de stad volledig omsingeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore