Verboden vanaf bevruchting

Gouverneur Oklahoma ondertekent strengste abortuswet VS

26 mei 2022 05:06
Demonstranten voor abortus in Oklahoma City. Beeld © ANP

In de Amerikaanse staat Oklahoma is abortus voortaan verboden vanaf de bevruchting. Vorige week nam het parlement in de staat de wet al aan, nu heeft ook de Republikeinse gouverneur Kevin Stitt die ondertekend. Daardoor zijn met onmiddellijke ingang nagenoeg alle abortussen in de staat illegaal geworden.

De abortuswet van Oklahoma is met stip de strengste van het land. Iedereen die een abortus 'uitvoert of induceert' of 'bewust bezig is met gedrag dat de uitvoering of aansporing van een abortus helpt of aanmoedigt', is strafbaar onder de wet. Ook wie betaalt of zelfs maar van plan is te betalen voor een abortus, is strafbaar.

Verkrachting of incest 

Het beëindigen van een ​​buitenbaarmoederlijke zwangerschap valt niet onder de anti-abortuswet. Zwangerschappen veroorzaakt door verkrachting of incest mogen echter niet worden afgebroken, tenzij van zulke incidenten al eerder aangifte was gedaan bij de politie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Recht op abortus onder druk door VS: 'Spanning bij vrouwen over hele wereld'

Begin mei had Oklahoma al een wet aangenomen die abortus na zes weken zwangerschap illegaal maakt. Die ging het parlement bij nader inzien toch niet ver genoeg.

Een dag eerder was bekend geworden dat het Amerikaanse Hooggerechtshof van plan is om de baanbrekende uitspraak in de zaak Roe versus Wade uit 1973 nietig te verklaren. Met die uitspraak werd een federaal recht op abortus gegeven, waardoor in elke staat tenminste een kliniek moest bestaan waar vrouwen een abortus konden krijgen.

Abortus aan banden 

Als het hof inderdaad de uitspraak vernietigt, is het aan de individuele staten om te bepalen of abortus wel of niet, en onder welke voorwaarden, mag plaatsvinden. Tientallen staten willen abortuswetgeving aan banden leggen. Aan de andere kant zijn er verschillende staten die juist wetgeving hebben aangenomen die het recht op een abortus garandeert.

Bekijk ook: Jaylynn moest 2400 kilometer reizen voor haar abortus door nieuwe wet

Wat het betekent voor vrouwen als de mogelijkheden voor abortus worden ingeperkt is te zien in Texas. Daar is abortus al verboden na zes weken zwangerschap.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore