Essay over aanpak

Schrijfster 'Hoe vermoord je je man' vermoordde haar man

26 mei 2022 03:24
Nancy Crampton Brophy tijdens de rechtszaak. Beeld © ANP

Een Amerikaanse romanschrijfster die een essay schreef met de titel How to murder your husband (Hoe vermoord je je man) is schuldig bevonden aan het daadwerkelijke vermoorden van haar echtgenoot. Een jury in Portland stelde vast dat Nancy Crampton Brophy haar man Daniel Brophy heeft doodgeschoten.

Aanklagers zeiden dat de 71-jarige schrijfster het financieel moeilijk had toen ze haar man in juni 2018 twee keer door het hart schoot in het culinaire instituut waar hij werkte. Volgens de schrijfster waren de honderdduizenden dollars aan levensverzekering die ze zou krijgen bij de dood van haar man geen motief voor moord.

Moordwapen voor onderzoek

Ook zouden de beelden van beveiligingscamera's die haar op de plaats van de misdaad plaatsten, volgens haar alleen maar tonen dat ze op zoek was naar schrijfinspiratie, zo verdedigde ze zich. Het moordwapen zou ze gekocht hebben voor onderzoek voor een roman.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse jongen (14) schuldig aan moord op 12-jarige scholiere

In 2011 publiceerde Crampton Brophy op de website See Jane Publish het inmiddels beruchte essay 'How to murder your husband', dat nog altijd gratis online te lezen is. Ze bespreekt er redenen en methodes voor het vermoorden van je echtgenoot.

Mogelijke moordmethodes

Als voornaamste motivatie noemt ze financiële redenen, naast onder meer verliefd zijn op iemand anders of omdat 'het je beroep is'. Als mogelijke moordmethodes noemt ze als eerste het gebruik van een vuurwapen, wel met de aantekening dat die 'luid en rommelig' zijn en 'enige vaardigheid vereisen'. Ergens anders in het essay schrijf ze: "Wat ik weet over moord is dat ieder van ons het in zich heeft, als je maar genoeg in die richting wordt geduwd."

Crampton Brophy schreef verder ook romans met de achteraf bedenkelijke titels 'Wrong never felt so right', 'The wrong husband' en 'The wrong lover'. Ze werd in september 2018 gearresteerd en zit sindsdien vast. De schrijfster, die levenslang riskeert, krijgt op een later tijdstip van de rechter te horen wat haar straf zal zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlander krijgt levenslang in België na moord op ex, haar opa, oma en fotograaf

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore