Kwestie in Grenoble

Franse rechter blokkeert toelaten boerkini in zwembad

26 mei 2022 02:36
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Een Franse rechter heeft een streep gezet door het besluit van de stad Grenoble om boerkini’s in gemeentelijke zwembaden toe te staan. Minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin, die vindt dat religieuze kwesties niet thuishoren op openbare plekken, noemde de uitspraak op Twitter 'uitstekend nieuws'.

De gemeenteraad van de zuidoostelijke stad stemde onlangs op voorspraak van de groene burgemeester Eric Piolle in met het toestaan van de religieuze badkleding in zwembaden, tot onvrede van conservatieve en uiterst rechtse politici die een landelijk verbod op het 'islamitische' lichaamsbedekkende badpak in openbare zwembaden willen.

Discriminatie 

Organisaties voor moslimrechten vinden op hun beurt dat dit discriminerend is voor islamitische vrouwen en hun vrijheid beknot.

Darmanin wees op een recente wet tegen 'islamitisch separatisme' die neutraliteit voor publieke diensten voorschrijft, waar ook de bestuursrechter zich op beroept. De minister is bang dat het 'secularisme' wordt ondermijnd.

Symbool van onderdrukking 

Frankrijk staat sowieso bekend om zijn strikte scheiding van religie en staat. Boerkini’s worden door veel Fransen gezien als een symbool van onderdrukking.

De kwestie houdt Grenoble al jaren bezig. Zo besloot het gemeentebestuur in 2019 twee zwembaden te sluiten na een initiatief van een mensenrechtengroepering om een aantal moslima's in boerkini een duik te laten nemen. Ook op andere plekken in Zuid-Frankrijk zorgden pogingen van burgemeesters de boerkini in de ban te doen voor ophef.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grenoble sluit zwembaden om rel over boerkini

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore